19-055 Renovation C+G | DESK architects

Longueuil, Canada

19-055 Renovation C+G | DESK architects

Photo credit:  Maxime Brouillet

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project:residential renovation
Client:Private
Location:Longueuil, Quebec, Canada
Budget:  $ 180,000
Number of levels: 2
Area: 2,010 ft2 (187 m2)
Architects: DESK architectes

Project managers:Etienne Duclos & Kévin Sylvain
General contractor:Projets H.E.T.A.
Cabinetmaker:Ébénisterie ALD
Flooring: Unik Parquet
Photo credit:  Maxime Brouillet
Chronology: Design 2019 / Construction 2019-2020 / Completed 2020

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Enhancing a Split-Level
DESK architectes designed the complete interior renovation of this split-level in Vieux-Longueuil as an opportunity to enhance the architectural quality of a typical suburbs residence.

In context
Located on the edge of Vieux-Longueuil, this typical 80s split-level had remained virtually unchanged since its construction. This residence deserved a makeover to properly accommodate its new occupants; a couple of young Montrealers wishing to enjoy the qualities of an isolated suburban house while remaining close to the Montreal business center.

#Advertisement

The mandate
The mandate was to design the complete interior renovation of the building. The kitchen, bathroom, and master bedroom had to be completely reshaped. It was necessary not only to replace all the interior finishes but also to create a significant new aesthetic by magnifying the intrinsic qualities of the building and by optimizing the functional relationship between rooms.

#Advertisement

The project
The architectural concept takes advantage of the typical characteristics of a split-level ground floor. The living room of these buildings is generally a long open space, lacking in a spatial hierarchy. The concept, therefore, proposes to organize the space, without partitioning it, by adding metal claustra and blocks of built-in furniture. Thus, these dark elements are oriented so as to emphasize the link from the front to the back of the room. They frame the views and traffic from the entrance to the terrace without obstructing them.

The staircase linking the living room to the kitchen served as an opportunity to create, on the living room side, an architectural bench made of white oak in continuity with the steps of the stairs. On the dining room side, a short drywall act as a railing that hides the table from the living room while keeping the visual relationship between the two levels.

The kitchen, formerly organized in a "U" shape, has been completely reconfigured. Two large blocks of integrated built-in now face each other to frame a vast functional island. The new configuration of the kitchen provides more storage spaces and freed up the rear wall to allow wider openings to the backyard.

The bathroom has been reconfigured to create two distinct areas; the light zone combines the vanity, the medicine cabinet, and the bath while the dark zone combines the toilet and an Italian shower.

The Renovation C+G is a rehabilitation exercise of a typical suburban split-level. It reveals the potential hiding in older houses in a real estate market where new constructions are often preferred.

Residential Design

#Advertisement

# Gallery