top of page

#7, SOUTHLANDS | SquareWorks

India

#7, SOUTHLANDS | SquareWorks

Photo credit: Fabien Charuau

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Official Name of the Project: #7, Southlands
Location: Mumbai, Maharashtra, India
Design Development: 2016 October – 2017 March
Construction Period: 2017 March – 2018 March
Architects/ Designers: SquareWorks LLP Design
Team: Katsushi Goto, Khushboo Vyas
Collaborators: Apartment / www.apartment.gr.jp
Contractors: Nirmaan (Mainak Mushruwala, Husein Khakoo)
Gross Area of Project: 300 sq.m
Project management: Project Makers (Jitendra Jadav)
Photographer: Fabien Charuau

Product List
Sanitary Fittings: TOTO Handmade Ceramic
Tiles: Yogesh Mahida White Goods
Appliances: Sub-Zero, Siemens
Geyser: Clage
Air Conditioner: Mitsubishi Electric

To know about the designers click the link below

#Advertisement

#7, Southlands is an integrative endeavour aiming to rejuvenate an old 1930 Art-Deco apartment in Mumbai, to accommodate the postulated requirements of a modern-day multiuser collective. The project intends to celebrate the inherent quintessence of a sangfroid ‘Bombay-ish’ precedent with distinct incorporation of consciously designed alterations. Its spatial system has been revitalized to cater functionality, which extends beyond the domesticity of an erstwhile household, assimilating further to reflect an untypical dynamic space that performs in more than several ways.

#Advertisement

Brief
Like older apartments, #7, Southlands too, was a typical Art-Deco setup involving multiple rooms structured to facilitate conventional domesticity of an Indian household. The brief posited dynamic multifunctional spaces which served different purposes from time to time, and yet involved preservation of its iconic attributes. This approach called for a conscious restoration proposal which not only would anew the lost charm of a 300 sq.m 3BHK colonial apartment but also addresses the multi-user specifics of a neoteric residential workspace, where
Living room functions as a multidisciplinary workplace with      multiple users
Dining Hall converts into a gallery or exhibition space.
Emphasis on contrasting static v/s dynamic elements - achieved by a      studio- space which is rearrangeable and playful as opposed to beds and      storage which portray permanence and stillness.
Clear segregation of service core from master spaces.