CASA NO LEVANTE | Camarim Arquitectos

Portugal

CASA NO LEVANTE | Camarim Arquitectos

Project ©: Camarim Arquitectos /Photos ©: Nelson Garrido

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: CASA NO LEVANTE (www.camarim.pt/en)
Project Location: Alporchinhos, Lagoa, Portugal

Site Area: 255 m2
Built Area: 230 m2
Project Completion: 2011
Project by: Camarim
Project Architects: Vasco Correia, Patrícia Sousa
Collaborators: Tiago Garrido

To know about the designers click the link below

#Advertisement

After 10 years of abandonment the clients wanted to refurbish their holiday house in Barlavento (southwest Algarve), which sits in a heavenly place overlooking a beach surrounded by sand cliffs. The house, at 20 years of age, became obsolete in face of present-day services and comfort standards: the kitchen was too small and cut off from the social space, the bathrooms were narrow and complicated to use, the terrace was underused, the choice of materials was arbitrary.

#Advertisement

Various spaces were reconfigured to improve the functionality of the house: the entrance hall, which led to a bathroom and the kitchen, became a silent transitional space between the street and the living room; the kitchen became accessible from the dining room; the bathroom in the upper floor, which was too indented, assumed a central stance in the body of the house; the terrace, by means of a system of moveable shutters, became a second living room.

#Advertisement

The original house echoes Algarve’s building tradition, albeit in a naïf and loose manner. Instead of forcing an adaptation to a new language, we sought to imbue the house’s original language with substance and continuity, sequencing these quotations along the house, designing a hedonistic spatial experience between outside, inside, the sea and the beach.

MATERIALS
Terrace Shutters: cured sucupira wood
Interior Finishings: general flooring – red terracotta tiles; bathrooms and kitchen – handmade tiles and epoxy-resin paint

Residential Design

#Advertisement

# Gallery