ELIA HOUSE | Idaaf Architects

Georgia

ELIA HOUSE | Idaaf Architects

©Idaaf Architects

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name:Elia House
Type of Project:Private Residence
Location:  Elia mountain, Tbilisi
Architects:  Idaaf Architects
Engineer:  Irakli Janjghava
Area: 315 sq.m

Project Year: 2018-2019
Status: In Progress
Materials: Painted Pine wood | Concrete

To know about the designers click the link below

#Advertisement

The Elia house is situated in the upper part of Avlabari which is one of the oldest districts of Tbilisi. This hilly area is one of the highest points of Tbilisi which provides marvelous views over the city. As yet the area is underdeveloped, but the urban development plan foresees it as a place for family homes.

The house is designed to provide a simple structure whose lines varied with the slopes of the surrounding environment, as there is no other overarching structure yet been set for the area.
The design concept for the house is based on three principles:
· Simplicity of form, as the focus is on comfortable living and openings overlooking Tbilisi
· Architecture style and Beauty
· Environmental sustainability

#Advertisement


The house is designed with two levels and the primary entrance being on the top floor. The top level (564.4 above sea levels) comprises bedrooms are on the south side. The lower floor is at -3.5m comprise the living room and the kitchen which are also planned on the south with the glorious view of the city.

The house is designed considering the environmental requirements; it has the correct orientation to the sun, with efficient insulation for the walls and roof also using geothermal mass properties to slow down the heat transfer process, to maximize winter sunlight the southern stained glass are shaded which also block summer radiation.

#Advertisement

The exterior of the upper floor is covered with painted or burnt pine wood panels. At the beginning of the design, test versions were developed for both types of panels, which were placed on the site and are under observation. The final finishing material will be chosen based on its sustainability and durability.

The black facade on the lower level creates a contrast with the rough concrete surfaces, which highlights the functional division of the building’s architectural composition.

Residential Design

#Advertisement

# Gallery

#Advertisement

#Sponsored Competitions