KLOOF 145 | SAOTA

South Africa

Photo credit: Adam Letch

TEXT PROVIDED BY THE ARCHITECT

Accessed from Kloof Road, which winds along the western slopes of Lion’s Head, this site is positioned in the wind-protected suburb of Clifton.Years before any development was introduced, this slope was conceivably covered by indigenous forest and fynbos. Today, however, the area is developed and enjoys spectacular views over the sandy beaches, boulder outcrops, and Twelve Apostles mountains towards the south and sunset views over the Atlantic Ocean.

 

The first aspect of the projectthat required addressingwas the steep slope that would have to be excavated to accommodate the structure. The homewas conceived as an arrangement of staggered blocks that rise along the side of the mountain, with the upper, private levels becoming appropriately shielded from both visibility and street-level noise.

The conceptual approach to the design was to reinstate the qualities of a natural landscape,’ says architect Phillippe Fouché of South African architectural firm SAOTA, who lead the project.The lower part of the building, an independent apartment, is then expressed as ‘a heavy stone plinth’, itsgabion-walled exterior and cocooning interior of dark-stained oak and off shutter concrete reflecting the strata of the mountainside out of which they emerge.On top ofthis is a transitional spacethat isexpressed as agreen terraceand braai area, representative of what would have been the landscape’s foliage level. All levels of the house are connected via a sculptural timber staircase, like a folded ribbonthat, appropriate to the home’s design narrative, gradually lightens in tone as it rises.

 

A vertically slatted boxhovers over the terrace, allowing the forest bushwillow trees below to grow into this level, with screens thatcan be opened or closed to adjust the amount of natural light filtering into the interior, ‘as if you were sitting in the shade of a large tree’. The structure was engineered from adurable yet lightweight aluminium in a finish that mimics the different tones of bark, a durable solution to weathering Cape Town’s capricious seasons.

 

‘Above this, the living level is set back considerably to follow the slope of the mountain, resulting inadded privacy and acoustic buffering whilecreating the perception that one is on a platform, connected to the surrounding views,’ says Phillippe.‘The space is visually extended via the introduction of a courtyard towards the mountainside, which allows for ventilation, light and, again, an opportunity for planting.’The concrete ceiling of this level, shuttered with rough-sawn planks, championing its raw texture.This emphasis on natural materiality can also be seen in the wooden floors and timber-clad scullery in this space. The scullery alsoforms the base of a mezzanine-level private study, which is accessed via a bridgethat spans the length of the room.

 

The uppermost level, the master bedroom,sits above the tree-tops and as such the materials – white marble, pale timber –and use of skylights express a feeling of air and openness while fold-away glass walls welcome in the full expanseof the view.

PROJECT DETAILS:

  • Projects Name: Kloof 145

  • Project Location: Cape Town, South Africa

  • Architects: SAOTA (Phillippe Fouché, Nilene Slabbert, Mias Claassens & Thabiso Nkoane)

  • Engineers: Jeffares & Green Afrika, De Villiers & Moore

  • Quantity Surveyor: SBDS

  • Contractor: Cape Island Construction (CIC)

  • Interior Designers: Cecile & Boyd

  • Lighting Consultant: Professional Illumination Design

  • Landscaping: Nicholas Whitehorn Landscape Design

  • Photographer: Adam Letch

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

chateau-lafite-rothschild

CHÂTEAU LAFITE ROTHSCHILD

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© All rights reserved. ARCHIOL 2019