MAISON DU PARC | la SHED architecture

Canada

Photo credit: Maxime Brouillet




Inspired by the architecture of an early century mansion and looking out on La Fontaine Park in Montréal is a home with a high level of contrast and impressive scenery. This classic influence predominates in the overall design of the house, concerning both space organization and the selection of atmosphere, materials, and furniture.


Planned at the centre of the house, the staircase winds its way through the three floors splendidly, spanning the gap between the varied spaces. Atop this sculpture, which is truly architectural, is a great skylight which lights up and highlights the staircase’s eye-catching curves. Thin, carved partitions curve around and envelope the wooden steps. Translucent glass partitions, located on both sides of the staircase, allow light to enter, while only subtly revealing what is behind, producing remarkable light effects and enigmatic depth.



The living room, situated at the front of the house, is the perfect setting to relax and have conversations in front of the marble fireplace. The room, painted in a comforting grey, is set up in the traditional manner of mansions, especially through the centred, symmetrical perspectives shaped by the double windows peering out at the park and the narrow double doors opening towards the kitchen.  


With a full wall of windows facing the backyard, the kitchen and dining room take advantage of both the ample natural light and direct connection with the outdoors. Planned with formal entertaining and gourmet meal preparation in mind, the kitchen successfully combines grandeur and functionality. It is set up around a large white marble island with matte black cabinets, for a minimalist look. Detached on all sides and lifted from the floor by thin steel legs, the island increases the quality of spaciousness in the room. Perfectly integrated concealed doors provide the possibility of disguising or revealing a second countertop which can be reached on both sides.



Designed with visitors or guests in mind, the basement bathroom delivers an extraordinary experience inspired by bathrooms in the finest restaurants. A cylindrical basin was installed on the floor in front of a partition mirror, concealing the facilities in a space with a theatrical feel that opens onto the staircase and faces the illuminated wine cellar.


The meticulously restored facade facing the street resembles the splendour of the rear facade which is wholly made up of windows and opens onto the backyard. These facades show the interior of the home and maintain perfect continuity, both in terms of the materials used and the graphic effects created.


This attractive, purposefully minimalist home is not losing in warmth, through the preference of finishes, its textures, its architectural details, and the scrupulous balance of black and white interacting with soft shades of comforting grey. Refined detailing and clean transitions add to the modesty of the spaces and reflect a sophistication that embraces both abundance and restraint. The result establishes that the entire project was carried out with remarkable skill, presenting a perfect balance between classic and modern styles.


PROJECT DETAILS:

Name of the project: Maison du Parc
Location: Montréal, Québec, Canada
Architect: la SHED architecture
Project end date: Septembre 2017
Photographer: Maxime Brouillet

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

chateau-lafite-rothschild

CHÂTEAU LAFITE ROTHSCHILD

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© All rights reserved. ARCHIOL 2019