top of page

ALEXANDRE-DE-SÈVE TOWN HOUSE | Guillaume Lévesque architect

Canada

ALEXANDRE-DE-SÈVE TOWN HOUSE | Guillaume Lévesque architect

Photo credit: Charles Lanteigne photo

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Typology: Residential
Location: Montréal, Quebec
Project: Town house and 2 housing units
Area: 310 m2
Status: Completed in 2020

Design team:
Collaborating architect: Matisse Aubin Thuot
Structural engineer and general contractor: GENIEX
Mechnanical / electrical engineer: Group Cémec Inc,
Landscape architect: L’espace paysage, Martine Boudreault
Photo credit: Charles Lanteigne photo

To know about the designers click the link below

#Advertisement

In 2017, the townhouse owners contacted Montreal architect Guillaume Lévesque for a very unique renovation project. They wanted to transform an old 1880s duplex into a multi-unit and harmonize the original style of the building with a decidedly contemporary and uncluttered addition.

Restoration
Restoring a 19th-century house while retaining the heritage and creating a contemporary addition is quite a challenge.
The original 60m2 building has been fully restored and converted into two apartments: a two-floor 4 ½ and a 3 ½ on the second floor.

Both apartments have an open plan with abundant fenestration with large 3.65m high side windows carved into the brick wall. The attic has been completely covered with new slate tiles. The dormers and woodworking have been completely rebuilt.

#Advertisement

Addition of a contemporary townhouse
A 180m2 contemporary addition on three levels was also built at the back of the building. The basement includes a double garage with concealed door and storage rooms. The living room on the ground floor opens through large sliding doors onto a 4m x 12m outdoor terrace. It covers the driveway to the garage in the basement and offers a magnificent space for a dining room and sunny outdoor living room. The second floor contains the master bedroom, two bathrooms, and a living room which can also be a guest bedroom.

The addition includes large openings providing all interior spaces with a considerable amount of natural light. A sober facing of black metal panels covers the contemporary addition and gives the whole a neat finish.