Photo credit: Taiyo Watanabe

CANYON RESIDENCE | Conner + Perry Architects

U.S.

canyon-residence-conner-perry-architects

Photo credit: Taiyo Watanabe


Located in Santa Monica canyon is a residence designed by organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects. The residence allows reflection, openness and serenity, designed by taking cues from the property’s surrounding Oak and Eucalyptus trees. Windows framing the magnificent trees extended canopy-like, cantilevered eaves, and fully pocketing glass exterior walls that open to a central courtyard providing the perfect balance of the indoor and outdoor, are the key features of the design. Every view in the house was composed to captivate either nature or art.  Initial plans by John Lautner protégé, architect Duncan Nicholson, set the stage for Kris and James, formerly with Nicholson’s office, to complete and enhance the project, despite his untimely passing.


The home’s expansive master bathroom features His and Hers commodes, Calcutta marble heated floors, central steam shower, spa tub, countertops and splash, wall-to-wall mirrors, and pocketing sliding doors to the deck. Photo credit: Taiyo Watanabe

In the nursery, the custom wallpaper mural and frameless corner window overlooking the atrium garden reinforces the feeling of living amongst the trees. Photo credit: Taiyo Watanabe

Upstairs, the continuous ribbon of sliding windows (left) overlooks the central pool courtyard, while the expansive double height glazing (right) provides an intimate spatial relationship to the oaks in the atrium garden. Photo credit: Taiyo Watanabe

The home’s expansive master bathroom features His and Hers commodes, Calcutta marble heated floors, central steam shower, spa tub, countertops and splash, wall-to-wall mirrors, and pocketing sliding doors to the deck. Photo credit: Taiyo Watanabe

1/9


The property was once home to a modest California 1940s era cabin set on a wooded lot that started as a test station for the Forestry Service during their Eucalyptus tree testing in the 1910-20s. It was essential for the clients to honor this history and restore as much of the original house as possible. Given their love for the neighborhood and its majestic trees, the felled Eucalyptus wood found on the property was repurposed into outdoor furniture and key elements of the house including the grand entry doors. Based on the organic nature, ability to age in place, and compatibility with the climate, materials selected for the new home were charred wood siding (Shou Sugi Ban), copper, exposed steel, and concrete. Reflecting the nature outside materials for interior were chosen which included a mix of massangis grey limestone and French oak for the flooring, weathered brass, blackened steel elements, and a variety of marbles and tiles, which also included art tiles by Lubna Chowdhary.


Site Plan Photo credit: Conner + Perry Architects

Site Plan Photo credit: Conner + Perry Architects

1/1


The chance to collaborate on the design process and build a space for their remarkable art collection was a dream for the clients, who both grew up in the neighborhood. For Conner + Perry, the home represents precisely what the clients were seeking — a typical California indoor/outdoor experience where everything feels open and unified.


Featuring a large Gus Van Sant watercolor, this central space, with fully pocketing glass and aluminum sliding doors, opens directly to the pool courtyard. Photo credit: Taiyo Watanabe

At night the rear of the home, perched on the edge of the canyon, glows through the canopy of trees, giving the effortless impression that it has always been there. Photo credit: Taiyo Watanabe

Landscape designer, Case Fleher, introduced lush plantings that reflect the vibe of the canyon, blending native species along with impressive specimens found on the original site, such as the Chamaerops seen on the right side of the picture. Photo credit: Taiyo Watanabe

Featuring a large Gus Van Sant watercolor, this central space, with fully pocketing glass and aluminum sliding doors, opens directly to the pool courtyard. Photo credit: Taiyo Watanabe

1/8

PROJECT DETAILS:

Interior Designers: Olivia Williams, Olivia Williams Interior Design and Matthew Merrell, Merrell Design Co.


Builder: Michael Robinson, RAM Development and Construction Company, Inc. and Dick Minium, Dick Minium Construction


Landscape Architecture: Case Fleher, Landscape Workspace

To know more about the Architects 

Similar Projects: