top of page

DILLON617 | LOHA

U.S.

 DILLON617 | LOHA

Photo credits: Paul Vu

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Team
Architect: Lorcan O’Herlihy Architects [LOHA]

Landscape: Stephen Billings Landscape Architecture
Engineers: 
SY Lee Associates (Civil + MEP Engineering)
John Labib and Associates (Structural Engineering)
Cefali and Associates (Shore Engineering)

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Los Angeles’ Silver Lake neighborhood has transformed in the past two decades from a sleepy Eastside enclave, to one of the city’s most vibrant creative communities. Yet, the majority of its housing stock has remained unchanged since the 1970s. The residential streets comprise a mix of historic homes and mid-century “missing middle” bungalows, duplexes, and fourplexes, that once accommodated its population of urban dwellers. Today, there is a need for much more density. Not only to keep up with demand, but to retain a level of affordability in a housing market that has priced-out the majority of artists and ethnic communities responsible for giving the area its unique flair. A new “missing-middle” housing typology has emerged, one that has expanded in scale and placement to the edges of the neighborhoods, along commercial corridors and busy thoroughfares (where automotive repair shops and warehouses once stood.) With these changes comes a need to bridge these new missing-middle communities to the neighborhoods and streets that they straddle.

Located on a narrow infill lot in Silver Lake, Los Angeles, LOHA’s newest housing project, Dillon617 creatively integrates open, communal space into a dense urban development, bringing essential housing to this growing community.

#Advertisement

The design for Dillon617 is derived from two long bars connected by an exterior walkway and pushed to one side of the property to allocate a significant portion of the site to a landscaped paseo. This gesture creates a dynamic open space to the residents and brings light and air deeper into the building. Dillon617’s southern bar is pulled apart at each street frontage, opening up the project’s corresponding entrance to frame an intimate moment that allows the building to open and unfold down to the street level.

The design further articulates this paseo edge by carving away stepped terraces out from the central pinch point. These shared and semi-private terraces take advantage of a southern exposure and centralize the common amenities to promote neighborly social interaction. This terracing is mirrored on the northern elevation to break away from the surrounding buildings and align with context. With punched balconies checkered across the long elevations, the design ensures that each unit has access to open space.