top of page

DR. ATL 285 | BAAQ´

Mexico

DR. ATL 285 | BAAQ´

Photo credits: Jaime Navarro/ Arturo Arrieta

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Location: Santa Maria la Ribera, Mexico City, Mexico
Completion year: 2019
Gross square footage: 3,600 m2
Architect: Alfonso Quiñones - BAAQ´
BAAQ´: Jalil Miguel, Alfonso Sodi, Gerardo Reyes Retana

Contractors: Factor Eficiencia
Photographers: Jaime Navarro/ Arturo Arrieta

To know about the designers click the link below

#Advertisement

How to make the best use of the urban and architectural heritage that has been passed on through history in Mexico City to generate inclusive and connective spaces that allow members of society to live in a prosperous and harmonious environment?

Dr. Atl 285 was built in the late ’60s. It is located in the neighborhood of Santa Maria la Ribera. This building exemplifies the proper exploitation of heritage under the premise of bringing benefits to the population and the environment while preserving and rescuing cultural legacy. The area where it is located is undergoing a densification process, and due to its proximity to the city center, it holds a historical character that has attracted a young population that intends to live near cultural and economic centers.

The building was designed based on a reticular structure of reinforced concrete beams and columns, due to its previous industrial vocation, creating diaphanous spaces without dividing walls.

#Advertisement

A configuration system was proposed to take advantage of the geometry in the existing structure, relying on placing cubic elements of wood to provide private areas and also to generate a modular design that could be replicated according to the different programs, sizes, and configurations in order to meet the market’s needs.


The original building’s use also implied a challenge for the design and location of circulations, which were placed on the backyard patio, using a permeable construction system that allows natural light to pass through. With a triangular geometry for balconies and the corridor system’s replica, it was possible to preserve the original façade profile without affecting the apartments’ lighting.

The biggest challenge for Dr. Atl 285 was integrating its inhabitants within the social tissue of the neighborhood. The use, of outdoor spaces, such as patios and the rooftop, created common areas that encourage coexistence. Furthermore, it improved the user experience while adding architectural value and promoting a healthier and more sustainable lifestyle. The roof garden is used as an urban garden. It produces food for all users while causing a social connection among all the neighbors