top of page

Garnier Residence | Dupont Blouin Architects

Montréal, Canada

Garnier Residence | Dupont Blouin Architects

Photo credit: Olivier Blouin

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: Garnier Residence
Location: Montreal, Quebec, Canada
Square footage: 3200 sq.ft.
Cost of renovation: 500K $
Project Completion: 2021
Awards: 2021 AZ AWARDS Residential Interiors finalist
Architects/designer: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin
Kid's room and playroom: Marie-Pier St-Onge, Plume Pompon

Photographer: Olivier Blouin, olivierblouin.com
Kitchen consultant: Atelier Jakob
Mill Worker: Frank Minerva
Lighting: Louis Poulsen, Kreon, Eureka, FLOS, Artemide
Appliances: Miele, Wolf, Thermador
Furniture: Kastella, Normann Copenhagen, Hay, Herman Miller
Plumbing fixtures: Agape, Fantini, Cielo, Duravit
Terrazzo and marble: Stonix, Ciot
Countertop: Dekton

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Inspired by the "mid-century modern" style, the Garnier residence located in the trendy Plateau Mont-Royal neighborhood in Montreal Qc is an atypical renovation where the beauty of the materials is at the service of singular spaces that redraw the boundaries between public and private.

Designed for a couple and their young children, the former triplex gives pride of place to reception areas. The large living room on the top floor receives maximum light, while the bedrooms, nestled on the first floor, live in the shadow of the double garage in the backyard. The renovation of the three levels also includes the basement which is partly occupied by an independent studio dedicated to the visiting family, or for rent.

The clients desired an inspiring and warm welcome when they returned home in the evening. For a better day-to-day getaway from the daily stresses and strains of life, the communal living spaces were treated like a restaurant bar lounge. To play with these codes, the architects created a wooden stairwell, powder room, and integrated kitchen furniture. These architectural modules define the spaces while contributing to the house's hushed and somewhat secret atmosphere.