top of page

HOUSE IN AJUDA | Extrastudio

Portugal

HOUSE IN AJUDA | Extrastudio

Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG –Fotografia de Arquitectura

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name:House in Ajuda
Type of Project:Single family house, 280 sqm
Location: Lisbon, Portugal
Architects: João Caldeira Ferrão, João Costa Ribeiro, Andreia Teixeira, Bruno Henriques, Filipa Ferreira, Maria João Oliveira, Sónia Oliveira, Tiago Costa
Landscape Architecture: Oficina dos Jardins lda
Consultants: Betar Estudos e Projectos lda (structural engineering and plumbing), Energia Técnica lda (electricity, telecomunitations, building physics and acoustics)
Contractor:  Promeorcont lda

Project completion date:2009
Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG –Fotografia de Arquitectura

To know about the designers click the link below

#Advertisement

This project is located in Alto da Ajuda in Lisbon, once a working class neighborhood designed in the beginning of the 40’s during the dictator-ship. The project’s strategy is the outcome of a fundamental question – How to conciliate all the preservation and zoning restrictions with a new program without compromising the original masterplan principles?

Knowing that the only possible approach allowed was to build one single volume, maintaining the roof’s slope and mimicking materials and elements a long time removed, we had to approach the addition as an imperceptible dilation of the existing volume.

Denied any formal invention and confronted with the inevitability of demolishing and rebuilding the existing house to extend it, we focused on the house’s performance as a way to compensate its small dimensions.

#Advertisement

Three different conditions are created, each with its own identity; a sculptural basement is carved in the rock, the ground floor is arranged as a loft, a free space around a core and the first floor, containing all the rooms, is compartmented taking advantage of the roof’s slope, providing each room with a unique proportion.

To make this diversity possible, devices are created; an electronic horizontal window cut on the garden ventilates the basement introducing natural light, its location shapes the space, interior shutters slide seamlessly into the walls, invisible doors close the kitchen, detail becomes fundamental.

In an extension of the client’s spatial memories, a material universe is created, Tadelakt, aluminium, exposed concrete and Riga wood floors are used to create an interior tactile experience.