top of page

LAKE HURON | SAOTA

Canada

LAKE HURON | SAOTA

Photo credit: Adam Letch

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name:  Lake Huron
Project Location:  Ontario, Canada
Lead Designers: SAOTA
SAOTA Project Team: Mark Bullivant, Johan Basson & Paulina Paz
Architect of Record: Matter Architectural Studio Inc.

Structural Engineer: Concentric Engineering
Electrical Engineer:  Capson Electrical
Contractor:   MCI Design-Build Corporation
Landscaping:  MHLA Inc
Lighting Design:  SAOTA with assistance from Lux Populi
Interior Designer: ARRCC
Bespoke Furniture: OKHA
Photographer:  Adam Letch
Copy by: Graham Wood

To know about the designers click the link below

#Advertisement

This summer house is set on the banks of Lake Huron in a small, remote Canadian town about an hour’s drive from London, Ontario. While the architectural context might be characterised as somewhat conservative “cabin country”, this house attempts to extend the possibilities of the traditional lakeside family retreat through a contemporary architectural approach, harnessing recent developments in design, technology and sustainability to connect meaningfully with its beautiful natural setting while exploring new ways of enhancing the lifestyle experience of the family summer getaway.

While the aesthetic approach that Cape Town-based architecture firm SAOTA took might seem like a radical departure from the traditional regional architecture, the architects have taken great care to keep the design unobtrusive and sensitive to its setting, while still making an architectural statement.

The site is a bluff occupying the transitional space between water and forest, rising 3.5m from road level and then dropping down to the water to create a grassy embankment. The building is set back on the property towards the street to preserve the natural bluff. On approach, the house is largely concealed by the surrounding mature fir trees, appearing as a simple light-coloured stone box floating effortlessly between the tree trunks. The rear of the house, facing Lake Huron, dissolves into a two-storey wall of glass washing natural light deep into the interiors.

#Advertisement

Conceptually, the design consists of a series of stacked and suspended rectangular boxes, one embedding the building into the ground plane, the other suspended overhead to allow the living level to exist between the volumes. An indoor/outdoor volume to the south anchors the building and maximises the site’s lakeside views while allowing the living spaces to occupy the foreground. A bank of bedrooms projects backwards above the garage.

The way in which the building is largely obscured from the street and in turn screens views of the lake   helps build suspense on arrival, only to satisfy the sense of anticipation on entry via the large pivot door. From the threshold, a dramatic triple-volume atrium lets in natural light and draws the eye outwards towards the view.

Programmatically, in keeping with the client brief, the spaces are fluid, the levels easy to navigate and the layout simple and well-structured, allowing for a casual atmosphere. The vast central volume is subtly contrasted with more intimate and contained volumes in the kitchen and other living spaces for a varied and articulated spatial experience.