Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos

San Esteban, Chile

mountaineer-s-refuge-gonzalo-iturriaga-arquitectos

Photo credits: Federico Cairoli

PROJECT DETAILS:

Architectural firm: Gonzalo Iturriaga Arquitectos

Lead architect: Gonzalo Iturriaga Atala

Project:Refugio para un montañista (Mountaineer’s refuge)

Year:2015-16

Location:Comuna de San esteban, V región, Chile.

Surface area: 60 M2

Photo credits: Federico Cairoli

To know more about the Architects 

The design brief was for a small cabin with a roof, kitchen, bathroom and bedroom – the necessities for resuming the mountain trek begun the day before.


The proposal involved building, through planes and angles, a structure that provides an entrance through its folds and exterior views through its cuts. Built around a central core of services, the exterior shape and interior volume are defined by the folds.

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom
1/6

At one end of the cabin is the bedroom, along with a storage room for mountaineering equipment. The other end features a sitting area where the nearby mountain draws the eye toward the panoramic view.


The exterior is finished in pine, metal elements and picture windows that perform both structural and volumetric functions.

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom
1/11

The cabin rests on piles, making it a self-contained object suspended above the ground. The building is ventilated on all sides; the updraft from the mountain provides airflow through a series of dedicated openings.


This is the point of arrival and departure for the mountaineer’s treks. It is not just a lookout and a shelter, but a special place for contemplation and relaxation. It is a true refuge.

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom

Mountaineer's Refuge | Gonzalo Iturriaga Arquitectos Photo credits: Federico Cairoli

press to zoom
1/2

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement