PAVILION A | Maurice Martel architect

Canada

Photo credit: Adrien Williams 


Pavillion A is a tribute to modern architecture, inspired by Philip Johnson’s Glass House and the Ben Rose House from the movie Ferris Bueller’s Day Off. This glass pavilion was designed as a veritable oasis in the center of a garden, welcoming a four-season swimming pool. The space allows various activities during the long Quebec winters, such as relaxing in the spa, breaststrokes in the swimming pool, read under a tropical plant or do yoga while contemplating the snowy nature. In summer, the large open windows on one of the facade allows the pavilion to open onto a long wooden terrace.



The metal structure located outside the glass pavilion gives a floating impression to the roof. There is a contrast between the black exterior structure and the bright and clear interior. The glass walls let in a plethora of natural light and the supply of overhead light is maximized by the skylights installed on the ceiling which also protect from the summer sun. The line between interior and exterior is blurred by the 360 degree glazing, which also contributes to a change of scenery. The ground level interior layouts and its plants help to create a relaxing tropical atmosphere. Privacy zones are provided by the layout of the large strips of vegetation, in the spa, the pool or on the carpet.



The bathroom stands out at the core of the pavilion’s orthogonal lines. Awarded a prize at the 13th edition of the Grand Prix du Design, beauty and functionality are elegantly combined by this cylindrical bathroom. Clad in red cedar cleats, this relief column looks like a sculptural element in the pavilion. The pure and bright interior of white mosaic is contrasted with the warm character of the wood. Particular attention has been paid to the furniture and the finishing details that follow the rounded or cylindrical shape, helping to shape a singular and harmonious space. Reinforcing the intimate and exotic character of this daring powder room, is the circular opening in the ceiling from which a shower of natural light spring up.


Pavilion A magnify the sense of rest and relaxation provided by this space devoted to well-being, with its modern architecture, its luminous transparency, its tropical touch, and its bathroom jewel.


PROJECT DETAILS:

Architecture : Maurice Martel architecte

Interior Design :Maurice Martel achitecte & Bipède

Contractor: N. Deslaurier

Landscaping : Vertige Paysage, Nicolas Ménard

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

chateau-lafite-rothschild

CHÂTEAU LAFITE ROTHSCHILD

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© All rights reserved. ARCHIOL 2019