Phénix House Renovation | Appareil Architecture

Montréal, Canada

PROJECT DETAILS:

Location: Montréal, Canada

Designers: Appareil Architecture

Contractor: Paquet Construction

Cabinet maker: Kastella

Photographer: Félix Michaud

To know more about the Architects 

With the Phénix House, APPAREIL Architecture adds its signature to a bright and harmonious space, where the path unfolds in softness. With attention to even the smallest of details, the renovation of this Montreal duplex manages to make different styles cohabitate, creating a project in the likeness of its clients.


Following a fire, the owners wished to refurbish their 2600 square foot residence in the Notre-Dame-de-Grâce neighborhood. On the program: opening up the ground floor space, optimizing the openings onto the back garden, maximizing natural light, and furbishing the basement and second floor to respond to the family’s needs.


Contrasting spaces

The project’s identity was inspired by the mingling of cultures between this couple of European and Asian heritage. The home finds a balance between a blend of influences, styles, and materials.


The kitchen was bespoke to respond to the clients’ desire to have a professional, bullet-proof kitchen, that could host and respond to the whole family’s needs. At its heart, an enormous island renders the space functional and full of character. Made of stainless steel, it contributes to an industrial aesthetic that contrasts with the white and the residential wood surrounding it, bringing a balance between a cold and a warmer physicality to the space. With the aim of creating a friendly and bright space, the opening onto the back garden has been highlighted.

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

1/6

A sequenced path

On the ground floor, if all the spaces are open onto one another, they are discovered as you progress through the path. Wood-paneled screens of Japanese influence punctuate the sequences and create rich sub-spaces that simultaneously dissimulate and reveal. The spaces between the wooden slats and the floor’s grating contribute to the home’s light play.


The central staircase plays an important role: it is the link between the spaces. While segmenting the kitchen and the living room without completely sealing them off, it creates a connection between the levels and adds movement. It was left open to allow the light from the light shaft to cut across all levels down to the basement. Its steel, wood, and glass materiality bring clarity to space while reinforcing the connection between the different rooms.

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

Photo credit: Félix Michaud

1/9

A bespoke design

One of the project’s main components is its integrated furniture, situated on the ground floor. A hybrid space, it answers the family’s need for storage and for office space in the living area. APPAREIL Architecture created wooden furnishings with horizontal lines that host a couch, a desk, a buffet, and storage spaces. An elegant and efficient design that cleverly optimizes the space.


Everything in the project was bespoke, from the chairs to the integrated furniture, through to the kitchen and the stairs. From there emerges a language coherent at all the levels of the project and a unique signature. An interior project all in finesse.

Ground Floor Plan ©Appareil Architecture

Basement ©Appareil Architecture

Second Floor Plan ©Appareil Architecture

Ground Floor Plan ©Appareil Architecture

1/3

Similar Projects: