top of page

RED HOUSE | Extrastudio

Portugal

RED HOUSE | Extrastudio

Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG and Extrastudio

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: Red House
Type of Project: Single Family House, 360 sqm
Location: Vendas de Azeitão, Portugal
Architects:João Caldeira Ferrão, João Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Maria João Oliveira, Sónia Oliveira, Tiago Pinhal, Rita Rodrigues
Landscape Architecture: Oficina dos jardins lda

Consultants: PRPC Engenheiros lda (structural engineering, plumbing, gas, building physics and acoustics), Mário Andrade (electrical), Gonçalo de Meirelles (gas
Contractor: Sequeira e Serra lda
Project completion date: 2016
Photo Credits: Fernando Guerra | FG+SG and Extrastudio

To know about the designers click the link below

#Advertisement

This house is located in a small village in Azeitão, south of Lisbon. Protected by hills from the Atlantic Ocean, the area has a mild Mediterranean microclimate, creating the ideal conditions for growing grapes, producing some of the country’s finest wines.

The project consists of the conversion of a former winery, built by the client’s grandparents at the beginning of the 20th century. Set back from the main road and surrounded by neighbors, accessible along a narrow alley, the plot has a small orchard of orange trees, an oasis in the middle of the village.

Preservation of this orchard determined the whole project. In order to retain the trees, it was necessary to keep the existing building and accept that the two sides of the house, which border adjacent properties, would have no windows.

Only two incisions were made into the existing volume. A 14-meter long window was cut into the west façade facing the orchard, turning the interior and exterior into a single space. A courtyard was inserted into the corner abutting the adjacent properties, allowing light to enter the darkest areas of the house.

#Advertisement

The public areas of the house are arranged on the ground floor, occupying the entire footprint. The private areas unfold on the upper level, flanking the facades, generating a sequence of strategically placed voids, which create double and triple height spaces on the ground floor below. The generous scale recalls the building’s former use.

Inside, very specific moments are created; a 9-meter high ceiling gives a palace-like dimension to the entrance hall and open-air showers are possible in the courtyard. A white floor reflects daylight in the interior, mirrored walls make spaces seem infinite, trapped between reflection and reality, while sliding windows open the entire living room to the garden on hot summer nights.

Designed to suit the way of living in the South, the house was envisioned with a stark but informal atmosphere, where private matters could coexist with a table full of family and friends.

All existing materials were preserved and upcycled during construction; the old roof tiles were reused, stone was transformed into sills, the timber roof structure became an exterior deck.