The Hill in Front of the Glen | HW Studio

Morelia, Mexico

the-hill-in-front-of-the-glen-hw-studio

Photo credit: Cesar Bejar

PROJECT DETAILS:

Architectural Firm: HW STUDIO

Project location: El vaquerito, Morelia, Michoacán.

Completion Year: 2021

Gross Built Area(square meters or square foot): 250 mts 2

Lead Architects:Rogelio Vallejo Bores and Oscar Didier Ascencio Castro.

Team: Sergio Antonio Garcia Padilla, Jesus Alejandro Lopez Hernandez, Alberto Gallegos Negrete.

Construction company: ARGA Constructora

Budget: 350,000 USD

Photo credits:

Rainy Mood Pictures: Cesar Bejar www.cesarbejarstudio.com

Sunny Mood Pictures: Dane Alonso  www.danealonso.com

Video: Mavix. Hugo Tirso Dominguez

To know more about the Architects 

The inspiration behind this project is derived from carefully listening to the subtle murmurs and whispers of environments like this, as well as the client's search for protection and shelter.


How can one feel protected? What can be done when one feels vulnerable? This question was accompanied by an image, or perhaps a memory: a frightened child covering himself with a light bed sheet as he peeks out to make sure he can see what is going on around him.


Pulling a bed sheet over ourselves is a very elemental act that alludes to the most basic part of the self; a bed sheet hides, protects, wraps, and creates a space beneath it that is so safe and intimate as to keep away any spirit, ghost, or demon that may be surrounding the room.


At the same time, this project generates a continuity in the beautiful living surface around the land, forming a new hill in a place already surrounded by many.

Bedroom Photo credit: Cesar Bejar

press to zoom

Bedroom Photo credit: Cesar Bejar

press to zoom

Livingroom and dinningroom Photo credit: Cesar Bejar

press to zoom

Bedroom Photo credit: Cesar Bejar

press to zoom
1/8

The architecture is like an accent on the words of a poem, like a comma or a question mark, but never the actual poem itself. The poem is already written by the pines, the oaks, the sweet acacia, the fireflies, the road, the fence, the neighbor's water well, the earth, the orchard, and the nightingale.


Four concrete walls contribute accents to the poem, surprisingly emerging from the landscape; two of them bearing the land of the new hill created by raising the bed sheet, and two others framing the access as they escort guests into the house.


The path is wide enough to walk comfortably alone, yet narrow enough to discourage accompaniment. Visitors are cast into a pilgrimage of solitude that leads to an old tree with such a significant presence that it was necessary to distort the linearity of one of the walls with a gentle curve to be able to pass next to it...so close that it is even possible to graze it.


After crossing the tree threshold, going down a few solid pearled stone steps, and opening a heavy steel door, a concrete vault stands, supporting the loads of the green bed sheet that rests upon it; providing a sensation of being inside a cold, dark, but strangely cozy cave.

Main entrance Photo credit: Dane Alonso

press to zoom

North Facade Photo credit: Dane Alonso

press to zoom

Access hall Photo credit: Dane Alonso

press to zoom

Main entrance Photo credit: Dane Alonso

press to zoom
1/7

Concrete was chosen as the main material due to a dream about this new rock melting while inevitably interacting with the forest, changing colors... grays that turned to greens, blacks, and yellows that were gradually incorporated into the environment. The flooring emphasizes an aroma of wood that is perceived when surrounded by pine trees, providing balance to the cold temperature of the concrete; and finally, steel that, with time and rainfall, acquires an appearance like tree bark.


As for the spatial organization, public areas on the left side of the house are completely exposed to the wooded ravine, and on the right side are open more timidly to a courtyard with treetop and sky views.


It was important to have very few references of elements that would connect to a specific moment in time, so the refrigerator and appliances were hidden, the lighting was arranged very discreetly, and only the four main materials were included: stone, wood, concrete, and steel. It was very important for the client to preserve the rough and primitive atmosphere of being in the mountains.

Area Photo Photo credit: Dane Alonso

press to zoom

Access road to the house Photo credit: Cesar Bejar

press to zoom

Exit hall Photo credit: Juan Pablo Guerra

press to zoom

Area Photo Photo credit: Dane Alonso

press to zoom
1/5

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement

Competitions