THE HOUSE OF SCULPTOR JARNUSZKIEWICZ | yh2

Canada

the-house-of-sculptor-jarnuszkiewicz-yh2

PROJECT DETAILS:

Designer: yh2

Photo credits: Francis Pelletier

To know more about the Architects 


Architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis in association with client sculptor Jacek Jarnuszkiewicz designed the house of sculptor Jarnuszkiewicz.


Following the codes of the surrealist’s exquisite cadaver where each designer builds upon the work done by the previous one, the project was conceived.


©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom
1/5


Located on an immense land overhanging lake trousers, the house is surrounded by chiaroscuro coniferous forest. The designers debated among themselves for each sculptural proposition until verticality, as an effective and clear expression of the given landscape’s character, was agreed upon as the core concept of the project.


Upon establishing the compositional rules, the project was developed from the support of one creator to the other, from volume to plan, from the handling of materials and masses to the upgrowth of interior spaces.


The functioning of masses, two wood volumes, one being light and the other being dark are composed together, the opacity and transparency structural games all make the house fuse with nature and nature merge into the interior spaces of the house.


©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom
1/5


A natural fluidity and continuity is maintained between the ground level of the forest and the lower level of the house by the open planning, between interior and exterior. A large covered terrace that is also a wildlife observation tower and a panoramic belvedere completes the experience offered by the mezzanine lounge on the last floor. Overlooking the nearby lake, it opens itself to the mountains.


Vertical composition reminiscent of the mature trees surrounding it, the house is designed with a large glass facade covering the three floors which opens the house to the daylight and to the majestic scenery.


A sculptural house in nature expressing tectonics where spatial composition overrides functionality.


©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom

©yh2 Photo credits: Francis Pelletier

press to zoom
1/5

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement

Competitions