The Salt Box Residence | Parnagian Architects LLC

Mantoloking, United States

The Salt Box Residence | Parnagian Architects LLC

Photo credit: Parnagian Architects LLC

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project: The Salt Box Residence
Location: Mantoloking, New Jersey, USA

Architects: Parnagian Architects LLC
Architecture Team: Brian Parnagian, AIA
Status: Unbuilt
Completion:  2018
Visualizations: Parnagian Architects LLC

To know about the designers click the link below

#Advertisement

The Salt Box Residence is a 2,400 square foot home sited in the low-lying, flood-prone salt marshes of New Jersey’s Barnegat Bay. The client’s brief was to design a lasting replacement for a multi-generational family home that had been damaged beyond repair during Hurricane Sandy. The site is situated at the end of a small peninsula, bound directly to the west by a commercial shipyard and marina, and to the north, south, and east by expansive views of the Barnegat Bay.

#Advertisement

Constrained by local ordinance to the existing footprint of the previous home, Salt Box takes on a narrow, rectilinear form. Slight internal shifts in plan and volume create spaces for both retreat and gathering. A patterned rain screen, composed of alternating width Atlantic White Cedar boards, cloaks the exterior. The cedar weathers to a natural grey, a subtle design move to give it the appearance of having always been there.

#Advertisement


An open living, dining, and kitchen area is considered as an "outdoor room", with a double-height volume and floor-to-ceiling glass inviting inhabitants into the landscape. A small study perched above from the second floor looks out into the space below and views beyond. Variations in the porosity of the rain screen create a lively play of interior light and shadow throughout the day, while mitigating solar heat gain across the entire building envelope. The "outdoor room" serves as a shady refuge within the vast salt marsh landscape. A free-standing wood burning fireplace sits prominently within the space. The exterior cedar soffit permeates through to the interior, forming a continuous ceiling lining. White Oak flooring and joinery, and white painted cement board and plasterboard, compose the majority of the interior material palette. An array of photo-voltaic panels at the roof level provides electricity for the home, taking advantage of the gently sloping planar roof surface and abundant southwesterly sun exposure.

Residential Design

#Advertisement

# Gallery

#Advertisement

#Sponsored Competitions