top of page

FOREST HILL GARDEN & PAVILION | Amantea Architects

FOREST HILL GARDEN & PAVILION | Amantea Architects

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Location: Toronto, ON, Canada
Project Completion: Fall 2018
Design Team: Michael Amantea and Melissa Ng

Collaborators: Planting Plan with Tina McMullen Landscape Architecture and Engineering by Blackwell Structural Engineers
Contractors: Landscape by Coivic Contracting Ltd. and Pavilion by Neit Outdoors 
Photographer: Doublespace Photography

To know about the designers click the button  below

#Advertisement

 
Amantea Architects modernizes a rich and casual urban residential landscape with a Mondrianesque composition of carefully programmed spaces.

The landscape of a single-family home in the city’s Forest Hill neighbourhood has been transformed by Amantea Architects of Toronto. The Architects have simplified the progam while maintaing its lush and layered character. This design project comprises an entirely redesigned backyard including patio, dining terrace, swimming pool, sport lawn and pavilion- all efficiently programmed within a 560 sq.m. space, as well as a new front garden and entryway.

The exterior project began with Amantea’s association on an extensive renovation of the primary residence, led by Toronto firm Reigo & Bauer. The client chose to preserve elements of the existing landscape—notably the mature trees along the rear garden, which add to the backyard’s leafy seclusion—while extending the material palette and language of the house’s now-modern interior.

#Advertisement

 
The landscape’s focal point is a new 47-square-metre pavilion spanning approximately the entire width of the backyard and advanced as close to the rear property line as permitted. Hovering above native grade on piers to alleviate its impact on the adjacent trees, the pavilion’s linear form is configured to preserve the prevailing vegetation. Clad in black to contrast with the surrounding foliage while visually receding into the background, the pavilion functions like a screen, creating the illusion of boundless space beyond. The house-facing elevation is an assembly of vertical cedar battens that gradually progress from wide and shallow at the building’s ends, which house storage and mechanical, to narrower, deeper and more broadly spaced at its centre. The resulting moiré-like effect is specially striking at night when the pavilion is lit up like a lantern, with warm light filtering through its screen and full-height translucent glass walls.

These glass panels admit ample daylight, reducing the need for artificial lighting while still providing visual separation; after dark, daylight is supplemented with tunable LEDs integrated into the ceiling. The pavilion’s core, finished with a warm and natural palette of marine-grade ply with cedar veneer and oiled cedar boards, is turned over to a washroom, a change room and a shower next to an opening in the roof that frames a birch tree and a view of the sky—zones deftly partitioned yet open to the surrounding landscape and pool activity.