LA RIVER | Ballman Khapalova

Los Angeles, United States

PROJECT DETAILS

Project Name: LA River

Location: Los Angeles, California

Architects: Ballman Khapalova

Photo Credit: Lane Barden

Project Date: 2020 (Concept Proposal)

To know more about the Architects 

The Los Angeles River is a peculiar and unique space with tremendous urban and architectural potential for Los Angeles. While nothing more than a trickle in its original and natural form, the river currently provides an industrial and infrastructural conduit that cuts through the city from downtown LA to Long Beach. In 1939 the river was channelized by the Corps of Engineers to prevent disastrous flooding, and therefore allow stable residential development. Neither entirely natural nor manmade, the river has a liminal and sublime existence that is intimately tied to the neighborhoods that adjoin it yet is largely excluded from the urban experience of the city.

View from new structure down channel Photo credit: Ballman Khapalova

View from inside channel looking up at elevated walkway Photo credit: Ballman Khapalova

View from bottom of channel Photo credit: Ballman Khapalova

View from new structure down channel Photo credit: Ballman Khapalova

1/7

Recent efforts to reimagine the river have revolved around the idea of creating a “green zone” or linear park space within the channel, and treating the river essentially as a new “High Line”. This proposal suggests an alternate solution, one that considers the river as entirely indigenous to Los Angeles and seeks to harmonize it as it is with the surrounding city fabric in a site-specific way. Most importantly, the proposal does not seek to create an artificially “natural” environment within the channel nor to create a tourist destination or development opportunity.

View from 1st Street, Los Angeles Photo credit: Ballman Khapalova

View from neighborhood park adjacent to channel Photo credit: Ballman Khapalova

Site Plan: LA River at Maywood and Commerce Photo credit: Ballman Khapalova

View from 1st Street, Los Angeles Photo credit: Ballman Khapalova

1/7

The LA River, which divides many neighborhoods through the center of the city, takes on the role of a civic spine. Through this spine, the neighborhoods are connected directly to the river, and through it are linked to each other. The existing infrastructure of the channel will be repurposed to provide services, amenities, and public spaces to the communities adjacent to it. Programmatically, as extensions of each neighborhood, these new structures provide a chance to add space for collective activities and functions that the areas might currently be without. These might include: Indoor & outdoor pools; bathhouse; YMCA; school; doctor’s offices; library; cinema; daycare; playgrounds; community center; non-profit organizations; museums/galleries; bike facilities/shops; restaurant/coffee shops; working spaces.

Site Plan: LA River at Los Cerritos Photo credit: Ballman Khapalova

View from Glen Anderson Freeway, between Paramount and Lynwood, looking south Photo credit: Ballman Khapalova

Site Plan: LA River at Los Cerritos Photo credit: Ballman Khapalova

1/6

The river is seen as a channel for receiving light and a conduit for wind in an otherwise hot and stifling environment. Within the space, you are transported from the everyday life of the city into a strangely calm, serene, and sublime place. The unnaturalness of the channel makes the experience of light, wind, sky, and water more vivid. In seeking to humanize and inhabit the space of the river, this quality is preserved.


The new structures and new walkways are subtly colored to intensify and reflect the quality of the Los Angeles light against the sky. This strategy was derived from the Ocean Park paintings of Richard Diebenkorn, in which the artist painted the colors of the air within an abstract grid of streets and built elements. The new structures placed within the river become built manifestations of these paintings— three-dimensional compositions of form, color, and light, perceptible for the driver and the pedestrian, bridging the scale of the city, infrastructure, and the individual. From the car and from the eye in the sky, the channel is a linear sculpture. For the human on the ground, it creates a space to do something new, part of a linear forum connecting neighborhoods across the city.

Similar Projects: