G8 WET DOCKS - Martin Duplantier Architectes

France

G8 WET DOCKS - Martin Duplantier Architectes

PROJECT DETAILS:

  • Ville Bordeaux (33)

  • Date 2019

  • Client Eiffage Immobilier

  • Design Team Martin Duplantier Architectes, ECNA (BET TCE), Math Ingénierie (BET fluides, thermiques)

  • Mission Base

  • Budget 5 M€

  • Area 4 200 m2

To know more about the Architects 

The wet docks are an aspect of identity for the harbor city of Bordeaux, real in-between space towards the estuary and the ocean. This regenerated district has seen immense variations over the last ten years, the wet docks have developed into a significant piece of public space within the metropolis.

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom
1/3

The G8 plot is set between the last piece of boulevard and the docks and gets advantage of an extraordinary location at the heart of the district.

SITE PLAN ©Martin Duplantier Architects

press to zoom

PLANS ©Martin Duplantier Architects

press to zoom

ELEVATION ©Martin Duplantier Architects

press to zoom

SITE PLAN ©Martin Duplantier Architects

press to zoom
1/4

It focuses on its surrounding environment through its four facades. Largely open along its ground floor, it advances into a two leveled envelope that recalls the rationally industrial past of the site, all the while conferring an abstract, timeless aesthetic.

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom

Photo credit: Photo credit : Schnepp Renou (c)

press to zoom
1/2

It is a definite expression within a generic volume, which is again repeated on the surrounding hangars. Two large patios at the second storey form the plateaus and create sociable spaces that favor interaction between visitors. The views that the G8 offers are unobstructed and generous and the openings in the façade are adapted to its multiple interior uses.

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement

Competitions