GO ORTHODONTISTES - Natasha Thorpe Design

Photo credit: Maxime Brouillet


The orthodontic clinic located in Montreal’s Golden Square Mile on the ground floor of a condominium building was designed with the challenge to bring warmth to the coldly stark concrete-defined space. The idea was to transform the base material without masking it to create a contrast. The reference for the custom communal sink made of red demolition brick comes from the surrounding brick buildings in this downtown area.



The designed space reflects the character of Go Orthodontistes of doing things differently.  Beyond functional features, the pan and materiality of the space impacts visitors, setting up a positive experience with nothing of the anxiety-inducing connotation of a medical space. A combination of private and open clinical areas with semi-private mesh curtaining allows for flexibility in seeing patients. By covering all ductwork in gold mesh panels, an airy lightness is felt throughout the entire open space as well as in the closed sections.


The clinical zone is revealed by a large curved wall which extends from the reception area. Magical elements are introduced with features such as the retractable mesh curtains for semi-privacy in the clinic area, as well as the raised reception platform. While waiting for their appointments, visitors float above the water on a raised platform. Shades of gold were adopted to seize the ample sunlight during the day and create a light box effect at night to the street. By neutralizing the medical significance of the clinic space through the warm color palette, and an open floor plan, visitors are left with a belief of wellbeing.


Photo credit: Maxime Brouillet


The office space consists of custom furniture that makes up the majority of the pieces in the office. Designed with the thought of durability and hygiene, the decision to work with materials such as powder coated metal, polished concrete and corian were made. Allowing the users to reconfigure space to their preferences is the custom curved smoky glass closet, designed as a mobile furniture piece with hidden casters. The metal finish on the closet matches the custom elevated waiting room platform. Host to a trio of custom modular ottomans picking up tones from floor, the platform also allows for multiple seating configuration. Creating a monochromatic and textured environment the limestone used in the reception desk and the surrounding is immersive and welcoming to the visitors as they enter. Custom Vicostone quartz and powder coat steel tables exist as a large or two smaller surfaces in the conference room. The conference room also accommodates an invisible integrated closet, which evokes the corrugated white steel walls of its room as well as the entrance washroom chamber. Improving function and hygiene is a communal toothbrushing station that is operated with foot pedals for hands-free use.


PROJECT DETAILS:

  • Project: Go Orthodontistes Downtown Flagship

  • Location: Montreal, QC, Canada

  • Year: 2019

  • Size: 4570 square feet

  • Client: Go Orthodontistes 

  • Design: Natasha Thorpe Design

  • General contractor: Avantage Plus 

To know more about the Architects 

Photo credit: Maxime Brouillet

Subscribe to receive updates via E-mail

© All rights reserved. ARCHIOL 2019