top of page

GLORIETTA | Alexander &Co.

Australia

GLORIETTA | Alexander &Co.

Photo credits: Anson Smart

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Principal Architect: Jeremy Bull
Project Architect: Sophie Harris
Interior Design Team: Katie Snow

Project Address: Upper Ground Floor, 100 Mount St, North Sydney, NSW Australia.
Photographer Credit: Anson Smart
Photography Styling Credit: Claire Delmar
Project Size: 420sqm

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Inspired by the client’s love of all things Italian, Glorietta is a bar and 220-seat restaurant designed to shape a corporate precinct into a Eurocentric agricultural memory. Glorietta involved the challenging transformation of a stark, voluminous, glass box within a new landmark tower; void of history and restricted by poor street visibility.

As the podium tenant, Glorietta presented various key constraints. A cold and commercial character, including an open ceiling to allow for the base build utilities to remain effective and compliant. These obstacles made our teamwork to craft a sense of identity, intimacy, and warmth.

#Advertisement

Brief, Design Solution and Challenges
The owner had ambitious plans for a new Italian inspired Sydney restaurant and bar: it must be a catalyst for change, inspiring hospitality offerings into a corporate area previously lacking any. Contemporary yet classic, it must be a ‘come for a drink, stay for a meal kinda place’ and create a warm agricultural ancestry and tone, all within the building's pre-established constraints.

The client was keen to deconstruct the vast, open, and commercial space into separate, more intimate zones to encourage various functionalities and dining options. A key challenge presented itself in the form of the space being void of any existing character; to counterbalance this, zoning was achieved by applying a range of floor treatments to contain each space.

From polished concrete around the bar and northern dining areas to timber boards in the central dining space and concrete slabs surrounding the kitchen, each variation in materials helped to distinguish the separate zones - as well as build personality and interest. The large scale, volume, view, and elevated floor area also became advantages to creating theatre and spatial uniqueness throughout the venue.

In support of this, the clever use of five different seating options further established each zone. From the high timber tables and stools at the bar, long communal tables and the built-in olive-green leather banquettes, rust-red-toned tables, and individual bentwood chairs. Varied seating options offer intimacy and choice depending on patrons dining and drinking needs.

A visible, traditional pizza oven and open kitchen capture the energy of a classic Italian restaurant and the theatrics that accompany this. A dining counter and bar ribbon the entry - which not only frames the entry but adds to the atmosphere and visual intrigue. A central bar was strategically positioned for maximum street visibility and to contain the venue’s footprint, scale, and proportion.