top of page

SPRINGS WAREHOUSE GYM-VSHD Design

United Arab Emirates

SPRINGS WAREHOUSE GYM-VSHD Design

Photo credit: Oculis Project 

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Name of Project: Springs Warehouse Gym
Location: Dubai, United Arab Emirates
Area: 1200 m2 

Client: The Warehouse Gym
Lead Designer: Rania M Hamed
Senior Designer: Arianna Cardin
Project Manager: Bryan Miranda
Photographer: Oculis Project 

To know about the designers click the link below

#Advertisement

VSHD Design, a Dubai-based interior architecture firm specializing in residential and commercial projects, is proud to unveil its third concept health club in collaboration with the homegrown Dubai brand, Warehouse Gym. The Springs Warehouse Gym, which has been shortlisted for the 2019 Dezeen Awards, emanates a cosmic vibe while also maintaining the underlying brutalist and underground fight-club aesthetic that drives the design concept across the various branches.

“Dubai has become a very competitive market, with everyone striving to introduce projects that really stand outFrom restaurants and bars to gyms and spas, Dubai’s international community is seeking hip, design-focused atmospheres that offer more than traditional spaces.”
-Rania Hamed, founder of VSHD Design

#Advertisement

 
BUILDING A BRAND
With the Springs Warehouse Gym, VSHD continues to build upon the brand’s successful openings in Dubai’s O14 and D3 districts, with the latter earning the design firm a prestigious Frame Award in 2019 for 'Health Club of the Year'. While carrying core innovations of the brand forward, the Springs location is the client’s largest space to date, requiring greater design focus on zoning and positioning to ensure maximum functionality.

Designed for serious workouts, the ‘underground’ feel of the Warehouse Gyms has positioned brutalist architecture at the core of VSHD’s design strategy. Marked by honest, unpretentious materials, the architectural style embraces a repetition of modular elements, including exposed concrete columns and beams. Using existing structural elements, and building new ones, VSHD designed and strategically positioned raw stamped concrete walls, columns and beams to define distinct zones for different aspects of training, ensuring that each area would be conducive to the hard-working, committed attitude of the brand’s clientele. Completing the structural design, the firm erected a coffered ceiling featuring artificial light wells that further emphasize the underground feel of the space.