BLACKWOOD STUDIO | Atelier BOOM-TOWN

Hinchinbrooke, Canada

Photo credit: Raphaël Thibodeau

The premise in itself is quite uncommon: a visual artist who paints with fire buys a house on Blackwood Street and builds his studio using burnt wood cladding.


The BLACKWOOD studio is the outcome of a long history that began several years ago with a meeting with Steven Spazuk, a unique visual artist who paints with fire. Steven wanted to free himself from the space constraints of his cramped studio set up in the attic of his home in Léry, on the shores of Lake Saint-Louis.

A first version of the studio project was designed there and was set up in the backyard. Since the use of “artist studios” was prohibited for accessory buildings in that municipality, it was out of the question for the artist to carry out his creations on the sly in a “garage.” His desire for assertion and creation could not be expressed in such a place.


Additionally, the bedrock and constraints of the initial site soon made construction costs spiral upward. What is the point of living off your artwork when in order to pay your mortgage you need to return to the job you left behind to dedicate yourself to the art of creation? This marks the beginning of the search for a construction site for a house and studio. The location sought after would include an immense wooded area frequented by birds.

This search became a life project for the couple who have a love for fauna and flora. We, therefore, set foot together on a large piece of land up in the Rigaud hills and imagined a new project that would remain at the idea stage. In 2018, it was love at first sight… The couple fell under the spell of property in Franklin, on Blackwood Street, at the boundaries of the US border.


This time, it was an opportunity to bring the project to fruition by adding to the house’s structural components the studio that Steven had dreamt of for years. The budget remained modest, the form would be simple, but the context enabled the creation of a project that would integrate well both with the existing buildings as its natural environment.

The vast space is essentially dedicated to the creation and arrangement of an office area. The position of the openings is designed to let natural lighting judiciously illuminate the studio and allow the artist to relate to nature both within his new place of creation and at its doorstep. An all-glass space makes it possible to connect the studio to the house. The original house is white with a black tin roof. The play of black and white contrasts prevails.


As fire is at the heart of the artist's working method, burnt wood cladding was required to cover the main volume of the studio. A long white skylight cuts a slit, like an arrow loop, in the southwest facade, to sparingly catch the afternoon sun.

PROJECT DETAILS:

Completion Year: spring 2020

Surface (building area): 74 m2 [800 sq.ft.]

Architect: atelier BOOM-TOWN

Cladding: Arbres & Bois

Photo credits : RAPHAËL THIBODEAU

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

at-x-design-of-the-year-2021

atX Design of the Year 2021

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© All rights reserved. ARCHIOL 2019