top of page

CLOUD BISTRO | Kokaistudios

China

CLOUD BISTRO | Kokaistudios

Photo credits: : Dirk Weiblen

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project name: Cloud Bistro
Location: Shanghai, China
Floor area: 390 Square meters
Date of completion: Apr. 2020
Client: Fosun Foundation
Interior Design: Kokaistudios

Chief Designers: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani
Design Director: Rake Wang
Project Managers: Ada Sun, Chang Qing
Design Team: Vivian Fang, Winnie Chen, Rao Lingshan
Photography: Dirk Weiblen
Text: Frances Arnold

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Drawing on the team’s global experience in designing legendary rooftop venues, in 2019 Kokaistudios was commissioned to build a bistro and bar on top of one of Shanghai’s most prestigious riverside landmarks. A standalone destination in its own right thanks to its spectacular city views, Cloud Bistro also supports the broader programming of host venue, such as brand conferences and fancy parties. In keeping with the architectural language of the existing building, designed by Thomas Heatherwick, the venue is an organic extension of what has fast become a Shanghai icon, and built with transparency and flexibility in mind.

Mindful of these factors, Kokaistudios’ approach is light in every sense, with transparency, openness, and adaptability underpinning all elements of the project. Housed inside a glass structure installed on top of the existing architecture’s fourth-floor rooftop, folding windows allow for constant adjustment according to temperature and occasion. Taking full advantage of the location’s most attractive feature - panoramic views of Shanghai old and new - a flexible arrangement of high and low seating guarantees every guest a view, while a long modular communal table draws the eye to the river vistas beyond.

#Advertisement

A combination of materials including bronze metal, muted gray textiles, and white marble counter reflect Cloud Bistro’s day-to-night functionality. The palette lends the space an additional layer of flexibility, making it a versatile venue for everything from weekend brunches and afternoon teas, to evening parties and cocktail receptions.

Adaptability was also a key priority for the venue’s art exhibition space, positioned at the far end of the space. With this in mind, the shelving are flexible and a chain of light boxes can be easily customized to match exhibitions’ visual identity. For branded shows, such as a 2019 display by jewellery label Tiffany & Co., additional light boxes above the bar present further opportunities for tailored customer experiences.