Equation - Office building | Amat & Saint-Val Architectes

Montpellier, France

Equation - Office building  | Amat & Saint-Val Architectes

Photo credit: asva

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Location: Mauguio, Montpellier 34
Area: 10860.7 sq.ft

Cost: 1,300,000 €
Delivery: December 2020
Project owner: Black Pearl Group
Customer: Inextenso
Architect: Amat et Saint-Val Architectes
Execution: PAG Ingénierie
Structural office: SETTING
Ingénierie Fluid and thermal office: Logibat
Control office: Qualiconsul
Acoustic office: Pialot Escande
Geotech office: SOLEA
Photo credits: asva

To know about the designers click the link below

#Advertisement

The project site is located in the heart of the Fréjorgues Est II BIA in La Mougère, one of the region’s most dynamic corridors, and is being developed along the axis formed by the airport, the new Montpellier Sud de France TGV station, the A9 motorway, the Odysseum shopping center, the new Port Marianne district and the heart of Montpellier.

#Advertisement

This office building conveys transparency and light. From the outside, it highlights its workers and offers visibility into the site's activities. From the inside, it provides users with a comfortable environment and brings the outdoors in. This transparency creates both visual and physical porosity.

The building is designed as a simple geometric figure whose exposed framework becomes the building’s identity as well as its architectural expression.

#Advertisement

Its shape lends itself to conveying a sense of openness to the outside and is inviting to visitors. It opens up to the outside by way of its fully glazed facades, and its interior opens up onto an atrium laid out as a garden. All levels benefit from all-day sunlight, and its large facade maximizes views.

The building’s shape creates a rather elusive object, always perceived differently depending on the angle from which it’s viewed. Its glass and concrete materials add to its luminosity and underscore the space’s visibility, adding a certain grandeur to the building.

Finally, as a nod to technology and for technical performance, the acute angle of the building serves as a cantilever, providing free space for parking on the ground floor. This impressive angle also provides the lightness and weightlessness necessary for integrating the building into the site.

Its compact layout and center entryway allow optimal occupancy of the land parcel and offer various sized office spaces, allowing for all possible configurations (enclosed offices, open office spaces, meeting spaces, relaxation areas, etc.).

#Advertisement

# Gallery