Nanbo Bay Reception Center | Sunson Design

Yinchuan Shi, China

PROJECT DETAILS:

Project name: Nanbo Bay One Reception Center

Project location: Yinchuan, China

Construction organization: YC JianFa Properties Ltd.

Client: YC JianFa Properties Ltd.

Completed time: 2020.11

Indoor floor area:4,745㎡

Interior design company: Sunson Design Ltd.

Design director: Jun Pan

Design team: Zhijun Luo, Xia Luo, Yuling Zou, Xuemei Chen, Qing He, Wenhao Ye, Xiaoyi Liu

Interior photography: Kanghui Zeng

To know more about the Architects 

An Urban Forest Garden


Sentimental water meanders to Nanbo Bay which is adjacent to China Yinchuan Cultural Park, backed by wetland. Thousands of acres of lake city form a bay of beautiful scenery. The river surrounds the buildings with half-moon-shaped, likes the jade belt around the waist. The “Crowned river” Fengshui layout makes this architecture with good eyesight.


Abundant water resources and virescence have shown the project theme of "Nature, Science, and Humanities". Sunson Design makes the advantage of ecological conditions of living follows the water, which has let the visitors experience the ecological urbanization life and cultural heritage in advance and felt being accompanied by the mountains and lakes, where you will only want to enjoy the architecture.


Facade Photo credit: Kanghui Zeng

Facade Photo credit: Kanghui Zeng

1/1

Natural Ecology

Long staying in the buildings, return to nature


The "Hall of time" is located at the entrance of the building, generating the first impression of the project which is natural, warm, mysterious, and full of the ritual sense that entering this hall will step into an "isolated" natural park.


The divergent wooden dome simulates the sunlight, underneath which there’s a circular water view device marked with “Life should be spent on enjoying good things”, which showed life should be good and don’t waste time. Enjoy the lights, flowers, scenery, and settle down.


The reception hall is a small ecological miniature of "city rainforest" that the picturesque disorder bamboo forests, banyan trees, plantains, and other fresh green plants, and the low shrubs, wooden negotiation tables, and chairs has formed a longitudinally extending "indoor rainforest", which realized the organic combination of indoor, landscape and virescence design.


Looking up to the top, the cut pine and cypress trees are suspended, which reminds visitors to be in awe and return to nature, also to nourish the spiritual kingdom by sunlight, springs, and trees in a busy life. The corridor continues the natural ecological style, using logs, green plants, and undulating trees to enrich the spatial levels, the covering glass dome to draw light into the room and illuminate the atrium, which emphasizes the landscape of the transition from the outside to the inside.


Step out of the "rain forest" and walk into the sand table display area, where the small natural ecological landscape and stone walls highlight the key points of the space.


There are no very gorgeous lighting and other installations. Take the soft film ceiling above the sand table to focus the light, and the immortal moss to be the decorative carpet below, which has echoed the natural theme. It's like rowing a small boat. When you look up, there’s full of sunshine; when you bow, there’s full of reeds. It’s like walking slowly on the bank of a river, having a Utopian holiday, or watching the sunset in the desert.


Cloud trees and water features outside the building Photo credit: Kanghui Zeng

Hall of time Photo credit: Kanghui Zeng

Long corridor on the ground floor Photo credit: Kanghui Zeng

Cloud trees and water features outside the building Photo credit: Kanghui Zeng

1/4

Science and Humanities

Courtyard without disturbance, quiet room full of tranquility


There is a ladder book bar on the left side of the reception hall. The floor-to-ceiling glass introduces natural light, which increases the permeability, allowing readers to be in the "golden house" and enjoy a quiet reading time.


The bookshelf wall between the bar and the corridor is a humanistic door that can trace the origins. The designer has borrowed the conception of the Yinchuan Water Tunnel Ruin here that to tell persons of the prosperous and historical heritage of ancient Yinchuan 30,000 years ago by the “sealed” animal fossil specimens which are made by resin and iron.


In the dining area, continuous arch elements bring a sense of exoticism, reflecting the harmony, communication, and warmth of the space.


Bright wallpaper with melon and fruit patterns, bamboo screens and window lattices, and original wooden tables and chairs all continue the natural ecological characteristics.


Atrium garden Photo credit: Kanghui Zeng

Atrium garden discussion area Photo credit: Kanghui Zeng

Viewing terrace on the second floor Photo credit: Kanghui Zeng

Atrium garden Photo credit: Kanghui Zeng

1/15

The reception area is bright and private. The custom hanging lamp woven by hemp rope shines like a galaxy. The office chairs made of half-wrapped flannel provide a sense of comfort and security for both parties, which gives full play to the functionality of the space.


The landscaped courtyard has its own unique features. The wooden sphere floor-to-ceiling sculpture remains motionless at the "opposite bank", like a rock, a reed, a unique pastoral landscape.


The outer glass wall of the swimming pool creates the visual illusion of "zero gravity", which makes people feel like swimming in the air and traveling around the world. The long wooden benches and stone sculptures by the pool, the soft film ceiling, and the glass light well allow the space to blend trees, water, music, natural light, and stone carving in nature.


With the first sunlight in the morning, the smile of the beloved, and the original taste of nature, people enjoy being embracing by the nature in Nanbo Bay and being embraced by nature. When nights come on, myriad lights twinkling around the warm harbor.


Similar Projects: