top of page

SHIFT | Arte Charpentier Architectes

Issy-les-Moulineaux, France

SHIFT | Arte Charpentier Architectes

Photo credit: ©Boegly Grazia

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Construction phase: April 2017 – December 2019
Client: Unibail-Rodamco-Westfield
Lead design consultant: Arte Charpentier Architectes (architecture, interior design, landscape)

Construction phase design consultant: SCO
Design consultants:
Structures: Bordas + Peiro
Fluids: SF21
Quantity surveyor: SCB
Site inspection: Socotec
Environment: Alto
Acoustics: Avel
Fire safety: CSD-faces
Facades: Oteis-Façades 2000
SPS coordinator: LM3C
Geothermal energy: Burgeap

Contractors:
Demolition and reconstruction of primary structure, steel framework: GCC
Facades: Goyer
HVAC: Tunzini Lefort
Plumbing and electricity: Spie UTB

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Ideally located in a thriving neighborhood that is attracting many companies and administrations, SHIFT is conceived as an accelerator of transformation towards more collaborative ways of working and concerned about employee fulfillment.

Arte Charpentier Architectes was a rather special undertaking. The original office building, straddling the boundary between the 15th arrondissement of Paris and the district of Issy-les-Moulineaux, was designed and built by the same practice at the beginning of the 1990s for Unibail.

#Advertisement

This heavy rehabilitation allowed the implementation of two major interventions who have brought the building out of self-imposed isolation and allowed it to reconnect with the city, setting up a renewed dialogue with the immediate surroundings :
the removal of the concrete façade panels and their replacement by      a glazed envelope articulated by vertical projecting composite fins.
the creation of an internal atrium crossing the building from east      to west, connecting the two streets and becomes a link between Paris and      Issy-les-Moulineaux.

A major architectural innovation, the vertical fault located in the center of the building is overhung by a large glass roof. It houses a complex set of mezzanine balconies, connected by a monumental staircase, whose construction process was like a suspended mobile, from top to bottom.

Within the modern and lively atmosphere generated by this interplay of raw and refined materials and a warm palette, Shift’s generous spaces exude a warm, welcoming ambiance.  Continuing the rhythmic theme of the façades set up by the vertical fins, the entrance lobby is finished in vertical battens in Beech.