SHOUKAI VANKE CENTRE BEIJING | CLOU architects

China

SHOUKAI VANKE CENTRE BEIJING | CLOU architects

Photo credit: Shuhe

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: Shoukai Vanke Centre Beijing
Type: Shopping Mall, Office, Hotel
Client: Shokai, Vanke
Location: Beijing, China

Construction Area: 84,000 m2 Above Ground, 48,000 m2 Below Ground Architecture/Interior/Landscape Design: CLOU architects
Design Director: Jan F. Clostermann
Design Team: Christian Taeubert, Hua Ye, Karl Nyqvist, Ben de Lange, Ali Yildrim, Duarte Nuno Silva, Katarzyna Irzyk, Huan Wang, Nuno Cardoso Dias, Elaine Kwong, Dominic Black, Bing Han, Ma Wenlei
Construction Drawings: Sunlay Design Group
Landscape Consultant: BAM
MEP/Structure Consultant: CABR Technology
Façade Consultant: Inhabit Group
Lighting Consultant: LDPi
Signage Design: TRYCOOL
Photo credits: Shuhe, Amey Kandalgaonkar, BAM

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Triangular Gardens In the Sky
Beijing’s Daxing area has been envisioned as a new gateway to the city. Located in the heart of Daxing district, the project operates as a key piece and the largest building complex within the regional development so far. The triangular tips of the floor plates become sky-garden balconies whose terraces provide a comfortable outdoor seating area. CLOU sees the outdoor workspace as a logical next step in the evolution of office culture.

#Advertisement

Triangular Floors Design Strategies
Shoukai Vanke Centre is a 132,000 sqm mixed-use development which is composed of a 26,000 sqm shopping mall, a 124-meter-tall office tower as well as a hotel.

The office tower has a triangular shape which creates a strong presence at the main intersection yet appears elegant and slim from other points. The triangular shape is the result of a series of pragmatic decisions which include maximizing views towards the newly built park and integrating double-height sky-garden balconies into the tips of the floorplates. The terraces provide comfortable outdoor seating areas with spectacular views over the adjacent park.

#Advertisement

Sky Gardens
The sky gardens balconies in the office towers across two floors provide a comfortable outdoor seating area with spectacular views over the adjacent park. While the design of the rooftop garden employs bright colors, lively forms, and landscape by BAM to engage visitors and promote opportunities for physical activities and playfulness.

Interior Design of Shopping Mall
The commercial complex will offer primarily F&B retail which provides the opportunity to create unconventional dining experiences. Utilizing this program, CLOU created a network of large terraces that are strategically placed and act as an extension of the shopfront. Elevated escalators and walkways connect to the adjacent terraces and weave the development into the 3D urban pedestrian network. This creates a central space that offers a view of overlapping planes and interlacing lines. The terraces have the flexibility for varying functions ranging from temporary booths, open bars, seating for dining, or even casual relaxation zones.

#Advertisement

# Gallery