top of page

SHUIFA INFO TOWN PROPERTY EXHIBITION CENTRE | aoe

Jinan Shi, China

SHUIFA INFO TOWN PROPERTY EXHIBITION CENTRE | aoe

Photo credit: Jianquan Wu

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: Shuifa Geographic Information Industrial Park Exhibition Center
Architecture Firm: aoe

Firm Location: Beijing, China
Completion Year: 2020
Gross Built Area: 5200㎡
Project location: Changqing District, Jinan, China.
Lead Architects: Larry Wen

To know about the designers click the link below

#Advertisement

The project is located in the Changqing Economic Development Zone, 20 kilometers away from the city centre of Jinan. The area has not yet been developed on a large scale. The surrounding environment is a messy mix of high-voltage line towers dotting weed-strewn farmland. In order to give visitors the best viewing experience, the designer has isolated the area from the surrounding environment and has created a relatively enclosed space.

The architectural design is inspired by Wang Wei's verse from Mountain Dwelling in Autumn: “Rain passes in the pristine mountain, refreshing autumn evening. Moon shines among the pine, clear spring flows on stones”. Through a four “stones” arrangement, like a stream of clear spring water flowing from the cracks in the rocks. The main structure is assembled out of white perforated panels, glowing with pure and elegant cultural motifs. The northern boundary is designed like a mountain waterfall, combined with green microtopography, giving the whole building an air of refinement filled with cultural significance.

The building’s main functions are hosting residential sales expos, property expos, and offices. The main entrance is located on the west side. In order to eliminate the visual impact of the messy surrounding environment, geometrical hills are designed to surround the square, which slowly rises as people enter the site, gradually blocking out the view. Mountains, water, and marble are fused together in this undeveloped wilderness.

#Advertisement

A second layer is set outside the main structure - perforated plating, so that the building is enveloped within the perforated plating, forming a relatively enclosed space. The curtain wall sections are slanted, nestled, and interlaced inside, and the gap between the sections naturally forms the entrance of the building. Everything happens inside the space covered by the perforated plate curtain wall, connected to the outside world only through the irregular gaps. The interior of the building is obscured by the white perforated plating, and as night falls, light shines through the perforated plates to make the whole building glow, like a piece of shiny marble standing in the wilderness.

The density of the perforation of the plate gradually changes from top to bottom according to the function of the building interior. The main function of the first and second floors of the building is as display areas, so the density of perforation is higher for more transparency. The main function of the third and fourth floors of the building is for office space, which requires a relatively private environment, so the number of perforation is lower, and it is relatively more enclosed while ensuring sufficient lighting.

The gradual changes in the perforated plates allow the permeability of the building facade to gradually change from top to bottom, giving a sense of depth to the overall surface of the building. The perforated plate itself has a shading effect, like a layer of ecological skin, making the building more environmentally friendly. At the same time, the gray space formed between the glass curtain wall and the perforated plate enriches people's spatial experience inside the building.