top of page

THE PLUS | BIG: Bjarke Ingels Group

Norway

THE PLUS | BIG: Bjarke Ingels Group

©BIG

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Name: THE PLUS
Date: 30/06/2020
Program: Commercial
Status: In Progress
Size in m2: 6501
Client: Jan Christian Vestre / VESTRE AS
Collaborators: Fokus Rådgivning, Gade & Mortensen, Erichsen og Horgen AS, ØM Fjeld AS, Foyn Consult AS, Nordic Architects AS, Norconsult AS, Multiconsult AS, Splitkon AS
Location: Gaustadvegen, Magnor, Norway

PROJECT TEAM
Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjær-Larsen
Project Managers: Viktoria Millentrup, Tommy Bjørnstrup
Team: Julia Tabet, Ariana Szmedra, Ningnan Ye, Ron Bexheti, Ksenia Zhitomirskaya, Jens Majdal Kaarsholm, Ulla Hornsyld, Eduardo Javier Sosa Treviño, Steen Kortbæk Svendsen, Kristoffer Negendahl, Pin Tungjaroen, Neringa Jurkonyte, Magni Waltersson, Cheng-Huang Lin, Tommy Bjørnstrup, Tristan Harvey, Duncan Horswill, Katrine Juul, Alexander Jacobsen, Tore Banke, Frederic Lucien Engasser, Thor Larsen-Lechuga, Katrine Sandstrøm, Jesper Petersen, Kaoan Hengles, Ewa Zapiec, Ariana Ribas, Andy Coward, Andreas Bak, Nanna Gyldholm Møller

Watch the video here : https://www.youtube.com/watch?v=AzEs1IR-ECU

To know about the designers click the link below

#Advertisement

Together with Vestre, the Norwegian manufacturer of urban furniture, BIG unveils The Plus as the world’s most sustainable furniture factory tucked in the heart of the Norwegian forest. Envisioned as a village for a community dedicated to the cleanest, carbon neutral fabrication of urban and social furniture, The Plus aims to be a global destination for sustainable architecture and high-efficiency production. As Norway’s single largest investment in furniture in decades, the 6,500m2 open production facility will double as a public 300-acre park for hiking and camping while serving as a landmark aligned with the region’s mission to establish a green manufacturing industry. The Plus will be the first industrial building in the Nordic region to achieve BREAM Outstanding, the highest environmental certification. All materials are carefully chosen by their environmental impact, with the façade constructed from local timber, low-carbon concrete and recycled reinforcement steel. Designed to be a ‘Paris Agreement-proof’ building, every aspect of the design is based on principles of renewable and clean energy to match Vestre’s eco-friendly production, such as ensuring a minimum of 50% lower greenhouse gas emissions than comparable factories.

#Advertisement

The Plus is located in the village of Magnor, in the geographical midpoint between Vestre’s headquarter in Oslo and the company’s existing steel factory in Torsby, Sweden. The building is conceived as a radial array of four main production halls – the warehouse, the color factory, the wood factory and the assembly – that connect at the center. The layout enables an efficient, flexible and transparent workflow between the manufacturing units, thus generating the ‘plus’ shape at its intersection. At the center of The Plus is the logistics office and exhibition center with direct connections to all four production halls, allowing Vestre’s employees to process logistical traffic with maximum efficiency. The central hub wraps around a public, circular courtyard where the latest outdoor furniture collections are prominently exhibited with the changing seasons. The outdoor plaza doubles as a panopticon for visitors and staff to experience the factory’s production processes in full transparency.