YAD HOUSE | GOKOSTUDIO

Photo credit: Valentin Hincû

Read Along (Audio)


Casa YAD is situated in proximity to Barcelona, where it receives pure, fresh air filtered through the Sierra de Collserola that detaches it from Barcelona.


Contrary to what one might imagine about the patterns of a family living in a residence of one hundred and sixty square meters, the dwellers of YAD house are not a stereotypical Latin family; at YAD house there was not that much baggage to store and therein rests the crux of the project; simplicity and space led to fruition using an improved and selective combination of materials.


The mission to completely refurbish Casa YAD, commissioned by a Taiwanese Hispanic couple, landed in GOKOSTUDIO’s inbox following an in-depth process of reflection by the owners. The result made the first phase of the project straightforward because its dwellers had clearly identified their needs and preferences.


The occupants of Casa YAD were cognizant of the limitations of the house, with one anomaly: “height”.



The most difficult feature of the project was that the needed spatial layout was at differences with the succeeding house. The house built during the eighties had floors with restricted height of just two and a half meters between them.


Consequently, the design of the layout of the bathrooms and the definition of the fittings had to be very explicit to avoid reducing the ceiling height even by a single centimeter.


The entire ground floor opens onto the rear garden to maintain a tighter rapport with the outdoors, thanks to a massive sliding window, which spans the opening between the two side walls.


A refined and selective change in the materials used for flooring and furniture gives a unique identity to the living room, kitchen, and dining room, and also maintains the continuity of the spaces.



While upholding the axes and symmetries that make the living room harmonious and proportional, the courtesy toilet is fitted into just 0.90 square meters, with dark grey interior it maintains the elegance.


The first floor relinquishes one of its old bedrooms to enrich the master bedroom with light and space that invade everything, even disguising its low ceiling.


An attic floor retains its “orange” wooden ceiling and a bookcase inherited from the preceding owners, which contradict with the current micro-cement floor, making this an ideal office space.


With its unassuming expression, purity of materials and clarity of lines that are anything but minimalist, Casa YAD is also (or above all) capable to make room for contemplative spaces, despite the hectic pace of its dwellers.


PROJECT DETAILS:

Location: Sant Cugat del Valles, Barcelona, Spain.

Architects: GOKOSTUDIO Architecture

Completion: September 2019

Surface: Four-storey terraced house / 160 m2

Budget: 150,000 euros

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

reviving-mines-park-shandong

REVIVING MINES PARK - SHADONG

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail

© All rights reserved. ARCHIOL 2019