GOWLING WLG – Offices | Imperatori Design

Canada

GOWLING WLG – Offices | Imperatori Design

Photo credit: Stéphane Brügger

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Official project name: GOWLING WLG - Offices
Location: 1 Place Ville Marie, Montreal, Canada
Client: GOWLING WLG
Interior Design Firm: Imperatori Design

Design Team: Joanne Imperatori, Stefania Pasto, Galadrielle Major
Architect Firm: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Architect Team: Anik Shooner, Benoit Boivin, Winsane Lim
Engineers: Planifitech
Contractor: Marfoglia Construction
Lighting Design: Imperatori Design in collaboration with Lumenpulse
Offices/workstations: Teknion
Glass fronts and movable walls: Muraflex and Corflex
Building owner: Ivanhoe Cambridge
Area of project: 58,000 s.f.
Project end date: December 2019
Photographer: Stéphane Brügger

To know about the designers click the link below

#Advertisement

The Montreal office of the international law firm Gowling WLG (Canada) LLP had ambitious objectives for their office redesign: it needed to distinguish itself from the usual “look” of big law firms by being dynamic, innovative, flexible, and next-gen ready. The architecture, furnishings, and technology had to support working anywhere while also functioning as a living environment that inspired employee performance and quality of life. Similarly, the visitor area needed to welcome and “wow” the client.

#Advertisement

Located in the iconic cruciform-shaped Montreal skyscraper of Place Ville Marie, the concept implemented by the Imperatori Design and Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes team embodied Gowling’s vision by completely thinking outside the “cross”: the reception, which is atypically located beyond the center core, immediately draws you in as a direct extension of the exclusive 37th-floor elevator lobby and opens up to the dedicated client area, with a coffee bar, numerous and different meeting rooms which expand and contract at will and offering spectacular panoramic views of the Montreal skyline. Furthermore, the client center has the ability to effortlessly transform itself for varying events, all the while providing its users with cutting-edge technology.

The heart of the cross-shaped floorplate forms a central employee “hub” uniting the 3 intersecting practice wings as a crossroads of employee activity. The space is designed to feel like a casual open-plan living space, with informal meeting and lounge areas, a library, coffee bar, and even a ping-pong table!

#Advertisement

The practice wings themselves are also designed as living environments that foster collaboration. Assistants are grouped together in central workspaces with access to natural light and 270-degree views via glass offices at the perimeter, while corner offices formerly reserved for partners are now given back to the employees, transformed into collaborative project rooms for all to use.

In essence, the project realized by the design team not only met Gowling WLG’s expectations and needs but also represented elements of innovation reflecting the identity and culture of the firm itself.

#Advertisement

# Gallery

#Advertisement

#Sponsored Competitions