top of page

THE ZENTRAL KITCHEN | Lukstudio

China

THE ZENTRAL KITCHEN | Lukstudio

Photo credit: Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Client: Shikaku
Location: 3F,No. 301, Huashan Road, Jing An District, Shanghai City
Net Area: 92㎡

Interior Design: Lukstudio
Director: Christina Luk
Design Team: Yicheng Zhang, Ng Mun Yee, Wendy Zhang
Scope: Interior, furniture & lighting design
Acoustic Consultant: Wide Audio
Material list: Stainless steel, tiles, wood, stone, acoustic panel, texture paint, Tyvek paper.
Design Period: 2019.10 -2020.03
Construction Period: 2020.03- 2020.06
Photography: Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography
Video Production: OUO Films

To know about the designers click the link below

#Advertisement

As our world has awakened to its environmental impacts of food delivery, conscientious urbanites seek more sustainable options. Shikaku is a concept born out of this demand. Imagine a chef’s table dining experience at your doorstep; with the use of recyclable bento boxes, there is no guilt of using single-use containers or cutleries. The model combines a quest for quality and environmental stewardship into a convenient meal that’s comparable to home-cooking.

The first location of Shikaku is a central kitchen equipped with about 20 seats, allowing dine-in and events. The given site is on the 3rd floor of a mid-rise building along the tree-lined Huashan Road. A series of bay windows comprise the west facade with brise-soleil in front. The view of lush tree canopies, together with dramatic daylight gives the existing site its unique calming atmosphere. In response to the site characteristics and the brand’s operational rigor in practicing a green dining model, Lukstudio explored how to express gentleness with precision in a compact space.

#Advertisement

The foyer design is a nod to the tradition of Japanese hospitality. A small zen garden, a light-softening shoji screen, and a stone path of different textures welcome guests into a curated version of nature. Instead of the common use of a wooden frame, the screen is a continuation of the stainless steel ceiling grille, a feature throughout the site signifying the industrial purpose of the place and giving a sense of order.

The original bay windows are transformed into seating niches. Inspired by how a bento box is divided into partitions of various delicacies, each white niche is equipped with a set of wooden furniture, accommodating either individuals, a pair, or a group of diners.  A curved wall of perforated panels - partially opens in front of the existing windows – hides the frames and captures one singular focal view. Through the brise-soleil and the gradient perforation, natural light comes in different forms, casting strips or sparkles as the day passes.