COLLÈGE TRINITÉ / LIBRARY | Taktik design

Saint-Bruno-de-Montarville, Canada

college-trinite-library-taktik-design

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

PROJECT DETAILS:

Official name of the project: Collège Trinité / Library

Location:Saint-Bruno-de-Montarville

Project end date:Summer 2019

Area: 5400sf

Customer:Collège Trinité

Project manager:Cynthia Papineau

Collaborator:Nicola Tardif-Bourdages

Graphic interventions:Francois Leandre

Photograph:Maxime Brouillet

To know more about the Architects 

Located at the foot of Mont Saint-Bruno, Collège Trinité wanted to modify its library with the ambition of going beyond the known institutional framework. Today, the library has taken on the appearance of a large unifying room with space flexibility giving students several usage possibilities by the combination of different areas and varied furnishing.

Creative room Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Work cubicles Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Green zone Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Creative room Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom
1/5

The premises have been designed to respond to new trends in teaching pedagogy. The new layout fosters research and study but is also an environment suitable for teamwork, collaboration, and relaxation.


The entrance is a quieter space where favorite books are accessible from a large and low library integrated with plants.

Lounge section Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Quiet workspace Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Socialization space Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Lounge section Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom
1/5

Suspended acoustic panels reminiscent of the topography of Mont Saint-Bruno create a division towards the formal collaborative zone. On the other side of the central wall, we discover a completely different space leading to more relaxed work where discussion and exchanges are encouraged.


Two glass rooms are erected on either side of the space. One serves as a conference room while the other with its eclectic and colorful seating serves as a creative space. In the center, we find the student lounge, also acting as a co-working place.

Consultation space Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Graphic intervention Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Hanging cocoon seats Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom

Consultation space Photo credit: Maxime Brouillet

press to zoom
1/6

The green zone adjacent to the curtain wall remains the signature touch of the premises. This inspiring space appeals to biophilia and contemplation practices. The wooden furniture and the hanging cocoon seats echo the surrounding nature.

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement

Competitions