JUNSHAN CULTURAL CENTER | Neri&Hu Design and Research Office

Photo credit:Pedro Pegenaute

Photo credit:Pedro Pegenaute


Junshan Center is situated just outside of Beijing and surrounded by the mountain ranges and meandering river near Miyun Reservoir. Being a typical two-story sales building on the outskirts of Beijing, the designers Neri&Hu was asked to convert the existing donut shaped building into an exemplary club house and sales center. Taking advantage of the existing courtyard typology, the designers created two progressions of interconnecting journeys, one for clubhouse member, and the other for guests of the sales center. They designed the programmed spaces such that they are in proximity to nature. The architecture blends harmoniously with nature by the layering of the primary courtyard and smaller gardens.



Representing contextual inspiration, the design is formed by combining traditional northern architecture and contemporary architectural style and by transforming into a new interpretation of architectural expression. Blurring the boundary lines between the interior and exterior, the structure peacefully rises out of the water as a brick mass with spaces carved out for programs interconnected with gardens. The heaviness of the brick facade is softened by the warm-tones, wood pattern aluminum panels on the facade. Moments of the screen connects with each interior space, generating a facade that is instinctive and unique on every face. The foundation of the building mass is formed by using the traditional gold bricks, extending from the outside landscape to the inside in-between spaces. The primary backdrop for the interior is of brick and wood panels, the sculpted ceiling, a common theme throughout the interiors.



The cultural center serves a lot of luxurious and spacious facilities for its members. It includes the following programs, a multipurpose hall for events with a capacity of 100-person, a luxurious lounge and bar, a feature library, children’s reading room, private function room, family media room, a red-wine and cigar lounge bar and a rooftop deck. Partially the cultural center functions as a sales center. A reception designed with double height welcomes the potential buyers to commence on a journey through the media room, winter garden, then upstairs across a bridge over the courtyard to a big sales presentation lounge complete with VIP rooms, bar and children’s playroom. An art gallery designed with a series of moveable hanging walls for an adjustable display system. A visual connected to the upper level is provided by the sculpted ceiling, allowing the space to extend into the courtyard is a large glass picture window. On the second floor, allowing the members to rent out the space for special functions is a generous yet inviting private dining room finished with a bar and show-kitchen. An undisturbed view of the surrounding mountainous landscape to the west is provided on the third floor, which consists of the red-wine and cigar lounge bar and rooftop deck.


Photo credit: Pedro Pegenaute


Space becomes lively with the many cuts carved out to interact with the sky and daylight, such that each space is ever-changing when light is reflected off of the rich texture of Venetian plaster. Different design elements such as the layering of customized furniture, refined brass metal detail, natural veins of stone accents, softness of fabric, and delicate lighting, working together to compose a sense of understated luxury.


PROJECT DETAILS:

Location:Beijing, China

Square Footage:4000 sqm

Design Period: November 2017 – October 2018

Photo credit:Pedro Pegenaute


Neri&Hu Design and Research Offices’ Junshan Cultural Center has received 2020 FRAME Awards -- Jury Prize Awards in Cultural Space of the Year category.

To know more about the Architects 

34 Most Essential Tools for Architecture Students

34 Most Essential Tools for Architecture Students

Similar Projects

Subscribe to receive updates via E-mail

© All rights reserved. ARCHIOL 2019