MEGALITHIC MUSEUM | CVDB

Portugal

megalithic-museum

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Team: CVDB Arquitectos Associados e/and Tiago Filipe Santos

Architecture - Authorship & Co-ordination: 

  • Cristina Veríssimo 

  • Diogo Burnay Tiago Filipe Santos

Architecture - Collaboration:

  • Joana Barrelas 

  • Rodolfo Reis 

  • Eliza Borkowska 

  • Elizabeta Vito 

  • Hugo Nascimento 

  • Ilaria Anselmi 

  • Magdalena Czapluk

Exhibition Project:

P-06 Atelier e/and Site Specific Arquitectura

Project manager: Nuno Gusmão e/and Paulo Costa

Development: Pedro Anjos (design) e/and Simão Botelho (arquitectura)


Landscape Architecture: 

Bound, arquitectos paisagistas - Arq.ª Maria João Fonseca e/and Arq.º Armando Ferreira


Museology Consultant: 

Prof.ª Dra. Leonor Rocha


Engineering:

Projectual


Location:

Mora - Portugal


Client:

Mora Municipality


Procedure:

International Public Competition – 1st prize


Chronology:

Competition – 2012 

Project – 2013 

Construction – 2016


Construction Built Area: 1.200,00 m²/sqm


Landscape Area: 1.100,00 m²/sqm


Total Construction Cost: 2.200.000,00 Euros


Photography: Fernando Guerra | FG+SG

To know more about the Architects 

#Advertisement

The Megalithic Museum is located at Mora’s urban centre, close to a future public park. The town and region, are well known for its archaeological findings. The museum intendeds to be a local and national reference and an important asset to the cultural regeneration of the town. 


The old train station in Mora is an iconic building that is part of the town heritage. The building is deeply rooted in the long-lasting collective memory of Mora’ inhabitants and visitors. The project clarifies and enhances the architectural value of the existing buildings, in a gesture of careful refurbishment.

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom
1/5

#Advertisement

The museum complex integrates the old train station, its warehouse and two new buildings. The new buildings are the main exhibition area (West) and a cafeteria (East). The four buildings are connected through a continuous outdoor gallery that is located along the north side of the site. The gallery resembles the linearity of the old train station dock. The gallery is the element that conceptually unifies the project, solving the circulation and the relation between all the different programmes.

MeglithicMuseum-Plan00 CVDB

press to zoom

MeglithicMuseum-Plan01 CVDB

press to zoom

MeglithicMuseum-SectionT07 CVDB

press to zoom

MeglithicMuseum-Plan00 CVDB

press to zoom
1/6

#Advertisement

The main entrance is located at the old train station building as well as the library, IT room and administration areas. The warehouse was transformed into a multipurpose open space, being mainly an education workshop area. The design, materials and techniques used in the refurbishment process respect the character of the existing constructions.

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom

Megalithic Museum Photo credits: Fernando Guerra | FG+SG

press to zoom
1/6

The Metallic white panels that rap around the gallery space and the new buildings, were cut out with a geometrical pattern that is an interpretation of Megalithic iconography - a conceptual leitmotif - that aggregates the project and bring light into the space through the day. At night, the museum glows in the dark.

#Advertisement

Similar Projects:

#Advertisement

Competitions