top of page

TURÓ DE LA PEIRA's SPORTS CENTER

Spain

TURÓ DE LA PEIRA's SPORTS CENTER

Turó de la Peira: Urban regeneration with a green infrastructure
Photo credit: Enric Duch

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Location: Barcelona - Spain
Floor Area: 4.430 m2  main structure + 3.952 m2  Landscaping
Architects: Anna  Noguera, Javier Fernandez
Photographer: Enric Duch

Architectural Engineer: Dídac Dalmau
Structures: Manel Fernández, Ton Coll (Bernuz Fernández SLP)
Project Development: Carles Rubio, Javier López, Lara Ferrer, Marc Busquets
Landscape: Anna Zahonero, Pepa Morán, Víctor Adorno
Energy Strategy & Engineer: Xavier Saltó (Caba Sostenibilitat)
Sustainability & Simulations: Micheel Wassouf, Oliver Style (Progetic)

To know about the designers click the link below

#Advertisement

An architectural design competition for the landscape design planning of a sports facility consisting of indoor heated swimming pool, sports court and an interior urban block was held by the Barcelona City Council in 2014. The winning proposal was appreciated for its landscape assimilation of a singular greened building in an interior urban block and its pledge to sustainability and reverence for the environment.

Pre-existing conditions of the site:
A desolate and harsh urban environment.
Turó de la Peira Quarter is identified by the profusion of low-cost social housing from the ‘60s and a high density of buildings. A district with a paucity of green spaces and a scarcity of public facilities. The urban environment before the intervention was an unstructured space comprising a sum of residual spaces. A space occupied by a sports court tucked between neighbouring buildings, a pool of outmoded facilities. An urban landscape of hard pavement, concrete walls and total omission of vegetation.

Urban Reconstruction with a Green Infrastructure:
The accumulation of the two facilities in a lone structure provided free space to create a new garden.

A space of permeable surfaces, where the uneven slopes are spanned with green slopes. A place of social exchange, a preface to the new facility. A garden that serves quality of life and work as a support of biodiversity.

#Advertisement

Volumetric Integration:
The Building becomes an extended Element of the Garden.
The new facility is constituted with the overlap of two large spaces; that consist of a sports court on the upper floor and a heated swimming pool on the ground floor. The building is set half-buried, complying with the topography and spanning the difference in level between the two streets. The facade to Sant Isle Street has an urban style, with a corner porch that extends the sidewalk and encourages us to enter. The building reduces its influence on the garden with a green gallery that envelops it. The volume is one more element of the garden, not imitating but dialoguing with it.
 
Naturalizing the Interior Spaces
The design proposal sets specific attention on the perceptions that the space imparts to the user. The natural lighting, the vegetation and the use of wood give a genial atmosphere, distantly from the coldness of separate related facilities.