top of page

U-HOUSE

NATALIE DIONNE ARCHITECTURE
CANADA

© Katri Pyynönen

PROJECT DETAILS:

Project name : U-HOUSE Location : Montreal, QC, Canada Project end date : Autumn 2008 Architect / designer : Natalie Dionne Architecture Design team : Natalie Dionne and Martin Laneuville Structural Engineering: Alain Mousseau -Calculatec consulting engineers Inc. Photographer: Marc Cramer

KNOW MORE ABOUT THE DESIGNERS:

Situated on the peripheries of a residential Montreal neighbourhood, near a railway line, the U-HOUSE exists in a totally urban situation. However, the U shape takes advantage of the open central space, setting up an oasis protected from the neighboring environment. The walls framing the courtyard are finely crafted of articulated wood and glass panels which can be opened and closed. Weather permitting; the courtyard gets converted into another room in the house.

Architect Natalie Dionne designed the U-House for both her family members and her office space. Along with her spouse, she designed the plans, and the construction was initiated in 2003. On the few remaining vacant lots, on the edge of the trendy Plateau Mont-Royal, Two new structures were raised at the edge of the land, both the structures were attached to a small industrial building which existed already on the site.