ANNEX COACH HOUSE | Taylor Smyth Architects

Tucked discretely down a quiet urban laneway, the original building was part of Moore’s Hearse Livery and used as a vehicle depot. Altered and added to overtime, it was converted into a residence in the 1980s. The only thing left from the livery is the brick walls in the courtyards.


Taylor Smyth Architects, working with William Fulghum Design Associates, gutted the two-storey structure down to the bare studs and enhanced the key features of the residence with a contemporary light-filled interior that incorporates a rich material palette of wood, stone, bronze, and leather. New furniture was selected for all spaces to complement the design. Distinctive wall and ceiling light fixtures throughout the house combine vintage 1960’s pieces with modern ones.

annex-coach-house-taylor-smyth-architects

Flexibility and Balance: Keys to Post-COVID Office Design

A Q&A with ACDF Architecture about the future of post-COVID office environment.

In the leadup to the COVID-19 shutdown, ACDF Architecture was already engaged in multiple office design projects. The Montreal firm is renowned for its work on hospitality, large-scale residential, institutional, and cultural design projects, as well as office space design for a top-tier clientele. We spoke with Joan Renaud, a partner, architect, and core member of the ACDF design team, to discuss his views on what the future might hold for the office environment that we have known.

flexibility-and-balance-keys-to-post-covid-office-design

Architecture Affiliate Awards 2021

Early Registration: January 1st to February 28th 2021

Fee: Starting at $10

Standard Registration: March 1st to April 30th 2021

Fee: Starting at $15

Submission Deadline: May 5th 2021

Announcement of Results: June 1st– June 4th 2021

architecture_affiliate_awards_2021
Models

ARCHADEMY

deschooling architecture

Learning and understanding Architecture + Design Online.

Studying Architecture Online

For free access to our Architecture Design Courses.

sign up

COURTYARD XIAOYA | daxiang design studio

The transition of the city is a complicated process. Along with the old memories gradually gone, new emotions are constantly being generated. When production breaks through itself and has more connections with life, the vision of the garden will continue.

The project is located in the Xucun Industrial Zone, Haining, Jiaxing, in which the architect built an elegant courtyard on the roof of a factory and named it Xiaoya. In this courtyard, the functions of reception, catering, and office are combined. And it has broken through the single working mode and expanded the breadth and depth of life.

How to deal with the relationship between architecture and environment has to be the first research focus of the design. The place is adjacent to the main road of the city, and there are many self-built houses in the surrounding countryside. So the designer uses green plants as walls to shield from the noise on the road and disorder of vision, which has embodied the concept of oriental gardens by modern garden methods and created an atmosphere of being in the city but like a wild place.

courtyard-xiaoya-daxiang-design-studio

Best Architecture Quotes for your Design Portfolio!

One of the best ways of expressing your opinion and style in your architecture portfolio is by using Architecture Quotes. Architecture Quote

Best Architecture Quotes for your Design Portfolio!

COLLÈGE TRINITÉ / LIBRARY | Taktik design

Located at the foot of Mont Saint-Bruno, Collège Trinité wanted to modify its library with the ambition of going beyond the known institutional framework. Today, the library has taken on the appearance of a large unifying room with space flexibility giving students several usage possibilities by the combination of different areas and varied furnishing.


The premises have been designed to respond to new trends in teaching pedagogy. The new layout fosters research and study but is also an environment suitable for teamwork, collaboration, and relaxation.


The entrance is a quieter space where favorite books are accessible from a large and low library integrated with plants.

college-trinite-library-taktik-design
eBook Reader
Designed Grass Field
Editorial Design

31.12.2020, Thur

theCharette’s RENDER BATTLE 2020-Winners Unveiled

Renderings have been an architect’s greatest medium to convey a design. It is the art of creating images that highlight the best attributes of an architectural design. Architectural renderings can take many forms – digital collages, hand sketches, perspectives, illustrations, drawings, realistic renders etc. Our world is becoming increasingly visual every day. The digital revolution has given architects the opportunity to showcase our designs to millions of people. However, with thousands of images flowing across the web, each designer has just a brief moment to make an impact via one bold image that says it all!

thecharette-s-render-battle-2020-winners-unveiled

10th AVENUE | Paul Bernier Architecte

In this detached duplex of the Rosemont district, the owners wanted to transform the ground floor and the semi-basement to make it their home. The second floor was preserved for their tenant.


A garden was also to be laid out all around the building as well as a terrace in the back, connected to the living area.


10th-avenue-paul-bernier-architecte

PARK OF THE FUTURE | MIT Senseable City Lab & The City of laval

The city of Laval and the Massachusetts Institute of Technology (MIT) Senseable City Lab (SCL) announce the publication of the Senseable City Guide to Laval, a compendium of six bold preliminary concepts from graduate-level students of the Massachusetts Institute of Technology exploring novel experiences with regard to the “park of the future”. The publication is an initial step of a 3-year research collaboration between the SCL and the city of Laval as part of the latter’s ongoing work to develop a human-centered, innovative, and resilient downtown area.

park-of-the-future-mit-senseable-city-lab-the-city-of-laval
KNOW YOUR DESIGN STYLE!

GOLDEN MILE | Maxim Kashin Architects

Golden Mile. Inspired by the Russian avant-garde. White colour, the colour of endless space in the suprematist paintings, has evolved in the interior, creating a geometric volume of the whole space. It is self-sufficient and also a background for the interior’s main elements – geometric dominating sculptures.

The main idea of suprematism (from Latin “supremes” – highest) is based on the superiority of pure geometry and colour over the existing perception of forms and space. Thus, this interior is a white background for the linear geometric metal sculptures, consisting of the simple geometry planes, connecting in the three-dimensional monumental compositions.

golden-mile-maxim-kashin-architects

NATURE DISCOVERY PARK | LAAB Architects

In the middle of Nature Discovery Park are a glasshouse and an urban farm. Steel structure and aluminium cladding were used to frame the glasshouse, which features large sliding glass doors that open its interior to the outdoor farm. To save energy, IGU glass facade was used to reduce heat gain. The sliding doors are always open to draw in sunlight and to enhance natural ventilation to minimize energy consumption. The steel structure, aluminium cladding, and glasses were all prefabricated and installed on-site to reduce construction waste. The roof is slightly pitched forward so that the architecture catches the prevailing wind from the harbour while visually embracing the farm. The reflection of the farm on the glasshouse against the surrounding skyscrapers produces a visual reminder of the co-existence of nature and urbanism. The door handles, pendant lamps, and dining tables were crafted by LAAB using sustainable wood.

nature-discovery-park-laab-architects
Subscribe to receive updates via E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

© All rights reserved. ARCHIOL 2020