top of page

FAMILY HOUSE REVISION & POOL FOR ART

ELENI KOSTIKA ARCHITECTURE
GREECE

© Yiannis Hadjiaslanis, Alexandros Tsonidis

PROJECT DETAILS:

Project title: Family House Revision & Pool for Art private commission 2004-9 Client: a 5 member family Location: north suburbs / Athens Brief: a 650 sq. m 3-storey 70’s house was to be redesigned with new pool and garden and a series of extensions to house a couple, their 3 children and a large collection of contemporary art. In addition an old pool was to be converted into an exhibition space. Project Team: ELENI KOSTIKA ARCHITECTURE Architect: Eleni Kostika Assistant architects: Christina Fraktopoulou, Maria Vidali , Yiannis Vogiatzis - 3D Modeling Civil Engineer: Yiannis Tsopanakis - Ypsilon Mechanical Engineer: Nikolas Nakos & Partners Audiovisual design & installation: Echo Hi-End, MIchalis Exarchou Lighting Design: FOSS SA Topography – Site: Grigoris Roubos Landscape Architect: LANDECO – Filippos Kontomanolis Construction: Yellow Constructions SA Photography: Yiannis Hadjiaslanis, Alexandros Tsonidis

KNOW MORE ABOUT THE DESIGNERS:

This project is about a 3 storey house (650 sq. m) built in the 70’s in the north suburbs, that needed to be totally revised in order to house a couple with their 3 children and a significant contemporary art collection. The house situated on a very sloping site possessed a conscious distinctive 70’s Athenian typical villa style usually found in the suburbs.

The complexity of the project lies in the fact that the revision was intended to address the existence of certain architectural elements which we wanted to preserve, others that we were restricted to work with, and also new parts to add on the existing frame, plus work with the garden on all levels to create a revised interior/exterior domestic situation on a contemporary architectural proposition.

The above meant that major work was performed on the concrete frame of the house, which was completely undressed to reveal its condition structurally. Some materials were kept, such as stone, others were replaced revised and developed such as the wooden façade, and new materials were introduced such as zinc, iron and bare concrete to complete the dressing of the reconstruction of the old structure. The interior of the house was totally redesigned, and supported with the necessary networks and new technology, with the addition of a new pool in the lower ground garden level. Some spaces were custom made for specific art works, yet also with the treatment of the interior of the house in a flexible casual manner for the arrangement of art works, and furniture as part of the set up for daily life.