top of page

Haikou International Duty Free Reception Center

Hai Kou Shi, China

Haikou International Duty Free Reception Center

Photo credits: UK Studio Photography

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Architecture Firm: aoe

Firm Location: Beijing, China

Photo credits: UK Studio Photography

Construction Status: Completed

Building area: 2700 Square Meters

Design Period: 2021

Project location: Haikou, China

Lead Architects: Wen Qun

Design Team: Wen Qun, Ma Jianning, Xiao Tang, Qing Liu,Chen Liu

To know more about the Architects 

#Advertisement

The interlace
Architecture, dating back to the Stone Age, has used the basic structure of wind to provide people with shelter from rain. On the basis of functionality, the pursuit of a more spiritual soul is injected. The building is located in the Haikou Binhai New Area, not only characteristic of a sales center, but also a modern art gallery. It is the gateway to the west coast city and the spiritual fortress of this area.
In the design, we use deconstructionist techniques to dismantle and reorganize the building wall, release the form and volume, and then realize the infinite possibilities of space by interspersing the blocks. The integration of this style school abstracts and simplifies the architecture, rendering it an artistic element.

#Advertisement

We increased the thickness of the outer wall to emphasize it and to form a strong architectural symbol. At the same time, windows and platforms are inserted into the wall to open the covered building to the city, which also introduces urban events into the building and becomes a place for the public to create events.
The addition of circular elements further emphasizes the geometrical sense of the building. The curved wall is displayed at the opening of the outer wall, and completely different materials are used to form a visual focus on the facade. The interior is also interspersed with blocks of different shapes, forming a rich and varied space.
In the choice of facade color, we considered the city of Haikou's warm and comfortable year-round climate, with sufficient sunshine, and chose white in order to make the building brighter and more refreshing visually. The large area of the white wall is like a pure canvas, with the light and shadow serving as pen and ink. Painting on the wall is reminiscent of traditional Chinese painting.