ModernHaus Hotel

New York, United States

ModernHaus Hotel

Photo credit: Pavel Bendov

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: ModernHaus Hotel
Location: 27 Grand Street, New York, NY
Client: Thor Equities
Architecture Firm: Palette Architecture
Typology: Hotel / Hospitality
Project Start: November 2018
Project Completed: May 2021
Total area: 67,000 SF
Budget: $3.5MM
Photographer credits: Pavel Bendov

Team credits
Managing Partner(s): John Sunwoo
Project Designer: Anna Kueck
Contractors: Hidden Hill Hospitality
MEP Engineer: Kohler Ronan
Structural Engineer: DeSimone Consulting Engineers
Interior Designer: Wilson Associates
Creative Direction: MA Bowers, Inc
Interior Design collaborator: Jack J. Sitt, director of Thor Equities
Landscape Architect: HM White
Lighting Designer: Dot Dash

Materials & Suppliers
Glass supplier: Vitro Architectural Glass
Storefront and Entrance Systems: CR Laurence, Assa Abbloy
Doors: Ceco Door
Door Hardware: DormaKaba, Hafele
Lighting fixtures: Trov, Modulightor, Aldabra, Elemental, Tech Lighting, Bold Lighting
Bathroom fixtures: Watermark, Kohler, Moen
Architectural Software: Autodesk Revit

To know more about the Architects 

#Advertisement

Palette Architecture is proud to unveil its contemporary refurbishment of ModernHaus SoHo, a luxurious 114-room boutique hotel formerly known as The James New York. Situated in New York City’s vibrant SoHo district., the property was acquired by the current owners in 2017, and the hotel has changed ownership twice since its original construction in 2010. The client’s vision was to rebrand the hotel in a more contemporary style, breathing new life into the prominent structure and softening the rough material palette of its original design.

#Advertisement

A collaborative contemporization
From the onset, the project was a collaborative effort between multiple stakeholders, including the building’s owners, interior design firms, Wilson Associates and M. A. Bowers, Inc., and the hotel’s various food and beverage (F&B) operators. With Palette at the helm, the project focused on a plan to give the rebranded property a fresh start.

The team identified a variety of underutilized and outdated spaces that could be repurposed. With a goal of preserving much of the original building, the firm focused on highlighting its original precast concrete, steel, and weathered finishes. The team then embarked on a process of infusing consistency and character into the property, developing links to the SoHo neighborhood through the introduction of elements such as patterned motifs and selected artworks alluding to the district’s rich history of art and culture.

Rooms with a view
Beginning with the lobby and hotel entrances, dated finishes were upgraded through the timeless use of natural materials. The designers introduced contrasts to the light-colored interior, including dark woods and metals that provide the space’s walls, doors, and railings with a contemporary facelift. In guestroom corridors, the use of Calder-esque carpeting, and the strategic placement of pop art, helps establish seamless connections to the SoHo vibe. The layout of the rooms themselves remained largely intact, with thoughtful contemporary touches of furnishings upholstered in soft, bold-colored fabrics.

The Presidential Suite, however, was a perpetual work in progress, and already had a history of renovations and material upgrades. In order to take advantage of the suite’s size and grandeur, the team created more of an inward focus conducive to intimacy against the backdrop of its panoramic city views. Brass, rich woods, bold colors, and strategic lighting combined to achieve that goal, all within the embrace of panoramic external views.

#Advertisement

The main course – Veranda SoHo
While there were multiple components to the ModernHaus project, significant emphasis was placed on the property’s multiple F&B outlets from the start. Recognizing the tremendous value that the outlets represent, the team worked closely with the hotel’s F&B operators to capture the essence of their visions. Elements of the F&B renovations included improvements to an existing rooftop bar, and the above-ground repositioning of an existing cellar-level restaurant.

While the owners were pleased with the offering of their signature restaurant, its original setting was completely disconnected from the rest of the property’s focus on the surrounding neighborhood and external views. The existing concept needed not only to be revived, but also transplanted. Approximately 15 feet above street level, an underused rooftop space offered great potential. Consensus was reached, and the team designed a dynamic glass rooftop enclosure that greatly expanded the restaurant’s busy operations.


Designed over multiple levels, the world-class Veranda SoHo now encompasses several distinct spaces, including a 150-person Signature Room dining area, two distinct cocktail bars, and event space. While the restaurant is now characterized by its outward focus, there is also a seamless continuation of the overall design concept in the form of soft fabrics, bold colors, and natural wood contrasts.

Comfortable continuity - Meet me at The Jimmy
Equally important was a focus on The Jimmy, the property’s immensely popular 18th floor rooftop bar, which doubles as a pool bar by day. The biggest challenge was how to add some necessary contemporary touches without ruining a good thing. The team decided to maintain the space’s existing footprint, opting instead to refresh the essence of the popular space in order to enhance the experience. Upgrades to the popular nightspot include a completely new bar with additional service station, acoustic improvements, realignments to enable greater production, and contemporary furnishings selected in the image of existing ones, but with different textures and softer fabrics colored in the same blue hue.

The firm also redesigned the poolside bar as a permanent fixture, highlighted by a newly integrated DJ booth and a reconfigured terrace window that enables the main bar space to fully open to the pool deck. Additionally, in line with the theme of establishing connections with the external surroundings, a very modern communal sink was installed just outside of the unisex bathroom stalls. Positioned in front of an expansive wall of windows, the sink area provides stunning city views from the rooftop establishment.

#Advertisement

# Gallery