top of page

Mosque of the Late Abdulkhaliq Gargash

Dubai, United Arab Emirates

Mosque of the Late Abdulkhaliq Gargash

Photo credit: Gerry O’Leary

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Location: Um Suqeim Road, Al Quoz

Completion date: 2021

Site Area: 3731.27 m2

Total BUA: 1680 m2

Lead architects:
Dabbagh Architects - Sumaya Dabbagh, Sandrine Quoilin, Aleks
Zigalovs, Hana Younes, William Java

Structure engineers:
Orient Crown Architectural

MEP Engineers:
Clemson Engineering

Landscape Architects:
WAHO Landscape Architecture

Client: Family of the late Mohamed Abdulkhaliq Gargash
Height Ground + 1

Structure: RC Concrete

Cladding: GRC Cladding

Canopy: Aluminium Canopy on Steel Support Structure

Joinery: Wood Veneer/HPL/Solid Wood/Solid Surface

To know more about the Architects 

#Advertisement

Creating a transition from the outer material world to an inner sense of being
As a gift to the community, and in honour of the late patriarch of the family, Mohamed Abdulkhaliq Gargash, the Gargash family’s brief was to create a minimal contemporary mosque, a calm and spiritual space for prayer, for the community of the Al Quoz, the industrial heart of Dubai. Committed to supporting local industries, and in keeping with the practice’s sustainable approach to design, Dabbagh Architects sourced materials from the mosque’s locality: stone from Oman; concrete, aluminium, cladding, joinery, and ceramics from the UAE.
At the heart of the design approach is the enhancement of the act of worship, and a transitional journey throughout the building so that the worshiper is ready for prayer and feels a sense of intimacy with the sacred.


Light as a tool to create a connection with the divine
Natural light is used as a tool to enhance a feeling of spirituality, the connection between the earthly and the divine, and to mark the worshiper’s journey through the building. Scale also plays a role in creating this sense of sacredness.
Starting at the mosque’s outdoor entrance, perforated shading creates a threshold of perforated light that leads the worshiper to the ablution area, where physical cleansing invites the clearing of the mind and preparation for prayer. The route continues through to a lobby space, where further shedding of the material world takes place through the act of removing one’s shoes.
Once inside the prayer hall, the visitor further transitions to a contained space where reading from the Quran may take place before prayer. All the while, the quality of light from one space to another changes to enhance the preparation process so that when the worshiper finally enters the main hall, they are ready for prayer.

#Advertisement

Pared down form eschews traditional architectural typology
By simplifying the traditional typology of the Islamic form, and stripping it away to its essence, Dabbagh Architects sought to avoid multiple blocks. In the process of design development, the main building volume was separated into two: firstly, the prayer block containing the male and female prayer areas, and secondly, the service block where the ablution facilities and residence for the Imam (the leader of prayer) and Moazen (caller of prayer) are found.
As a result of this division, a courtyard is formed, with has a sculptural canopy reaching out to reconnect the two volumes together. With its two arms almost touching, the canopy gives a sense of separation of the functional and the more scared: the practicality of the ablution ritual and the spirituality of prayer. In further contrast to traditional mosque architecture, the minaret is designed as a separate volume.