top of page

Parama

Cape Town, South Africa

Parama

Photo credit: Niel Vosloo

#Advertisement

PROJECT DETAILS:

Project Name: Parama

Location: Cape Town, South Africa

Interior Design : Arrcc

Photo credit: Niel Vosloo

Interior Design Team: Michele Rhoda, Daniel Du Toit, Maajidah Sait, Anna Lisa Cunningham Cooper, Leigh Daniels

Interior Decor : Okha
Okha Design

Team: Adam Court, Luka Parkin

Text: Graham Wood

To know more about the Architects 

#Advertisement

This Cape Town pied-à-terre, near to the V&A Waterfront’s Silo Precinct, was conceptualised as a blank canvas for the owner’s growing collection of South African and African art. The precinct is anchored by the Zeitz MOCAA, which is not only the most significant art museum in the world dedicated to artists from Africa and the diaspora but is also a local architectural landmark designed by the UK’s Thomas Heatherwick. Much of the district’s artistic and creative character derives from its presence.
Other significant cultural and geographical markers include views overlooking the marina on one side of the apartment and natural landmarks such as Devil’s Peak (part of the city’s iconic Table Mountain) on the other. Inevitably, these contextual prompts flavoured ARRCC and OKHA’s approach to the interiors.
The client brief specified a strictly minimalistic approach. With the long rectangular shape of the apartment in mind, ARRCC opted to create a unified inner shell rather than a series of separate rooms. Integrated cabinetry makes it possible to conceal storage and present sleek, uncluttered surfaces throughout the apartment. At the same time, this approach created opportunities for ARRCC to redefine the interior architecture with variations in scale and volume, subtly sculpting into the living spaces to define distinct areas within the larger open-plan space.
Perhaps the most clearly legible of these is the champagne aluminium-clad kitchen, which appears as a unified insertion within the larger white interior. Similarly defined volumes, however, have been created for the dining and lounge areas. This approach has been reprised using different materials in different areas in the apartment: joinery in the living space and sandstone in the bathrooms, for example, while maintaining their monolithic appearance. The transitional spaces between rooms are conceptualised as aesthetic ‘palate cleansers’, using variations in materials, texture and pattern.

#Advertisement

As much as a thematic or conceptual motif is possible within the pure functionalism of a minimalist brief, ARRCC devised a series of running lines integrated into the design of the joinery and lighting. These lines stop short of connecting, creating a sense of implied connectivity between spaces and elements of the interior architecture.
The custom-designed light fitting in the living area, on the other hand, not only functions as a ‘holding element’ but also serves as a metaphor for the approach ARRCC and OKHA took in the design of the apartment itself. Its component parts are clearly expressed high-tech refined industrial detailing such as the mesh shades, yet the natural, organic walnut blocks that connect the linear sections juxtapose a contrasting natural, handcrafted aspect of the design. Such details add a layer of sensory and emotional richness to the design without compromising the refined functionality of its concept.
As much as the interior architecture is an exercise in carving into space, the design of the furnishings was about creating sculptural forms. The custom furnishings, such as the monolithic limestone coffee table in the sitting area, anchor and articulate the spatial experience, sustaining the approach in an inverse expression of the same formal language.